#Bouwmaterialen #Bouwtrends

Betonspecialist Hakron begint houtbouwdivisie

Blinde bevestiging tussen houten draagbalk en betonwand. (foto: Hakron)

Hakron is in de bouw en GWW bekend als toeleverancier van producten voor betonconstructies. Maar sinds dit jaar heeft de onderneming uit Harderwijk ook een divisie voor de houtbouwindustrie. Het bedrijf speelt daarmee in op de toename van hybride draagconstructies, waarin zowel hout als beton worden toegepast.

Steeds meer woning- en utiliteitsbouwers gebruiken kruislaags verlijmd hout (CLT) in draagconstructies om te voldoen aan allerlei milieueisen vanuit de overheid en opdrachtgevers. Desondanks is er nog steeds de behoefte om in de CLT-constructie ook betonelementen toe te passen, omdat er sprake is van hoge belastingen en krachten. Beton met hout verbinden is echter kritisch, omdat beide materialen van elkaar verschillen qua krachtenverdeling en belasting. Hakron ziet op dat snijvlak kansen om de markt te bedienen met kennis en een uitgekiend assortiment van bevestigingsmiddelen.

Verder kijken

Hakron heeft zich nog wel even afgevraagd of ze een nieuwe houtbouwdivisie zou beginnen, zo erkennen Kevin van Raan, technisch accountmanager van de kersverse afdeling, en supply chain manager Arjan Pluimers van Hakron. “Past houtbouw bij ons, vroegen we ons af. Maar gezien het feit dat steeds meer klanten hybride hout- en betonbouw- constructies bouwen, zagen we daar wel een markt in. We moeten verder kijken dan alleen de betonbouw”, meent Pluimers.

Vervolgens: “We zijn op zoek gegaan naar een fabrikant van bevestigingsmiddelen voor houtbouwconstructies die ons frequent en betrouwbaar kan beleveren. Wij bedienen namelijk aannemers die niet altijd een dag kunnen wachten. Ze bestellen ’s middags om de producten de volgende dag op de bouwplaats te hebben. In de (prefab) betonbouw is dergelijk bestelgedrag heel gangbaar”, aldus Pluimers.

Rothoblaas

Uiteindelijk kwam Hakron terecht bij Rothoblaas, waarvan het hoofdkantoor zetelt in Noord-Italië en dat in heel Europa mechanische bevestigingen voor de houtbouw levert.

Pluimers: “Behalve een breed en goed doordacht productassortiment waren we op zoek naar een bedrijf dat bij het DNA van Hakron past: familiebedrijf, snel schakelen met hands-on aanpak, lean bedrijfsvoering en een technische ondersteuning met bijvoorbeeld rekensoftware. De klanten van Rothoblaas zitten vooral in de voorschrijvende markt van architecten en constructeurs, terwijl Hakron vooral de aannemerij en prefab betonsector bedient. Dat vult elkaar dus mooi aan.”

Geen afname prefab beton

De reden dat Hakron een houtbouwdivisie is begonnen, heeft niets te maken een mogelijke afname van het aantal prefab betonprojecten. “Nee, geen sprake van”, stelt Arjan Pluimers. “Je ziet wel dat er steeds meer in hout wordt gebouwd, maar dat segment alleen lost het tekort aan woningen niet op. Zolang we nog niet genoeg huizen bouwen zal er altijd behoefte blijven aan prefab beton.”

Nieuwe materie

De opzet van de nieuwe houtbouwdivisie betekende dat er intern bij Hakron veranderingen zijn doorgevoerd. Er is een nieuwe accountmanager in de persoon van Kevin van Raan die met zijn collega van de binnendienst de nodige theoretische kennis en praktijkervaring moet opdoen op het gebied van mechanische houtbouwverbindingen. “Dat was natuurlijk nieuwe materie, want hout- en betonschroeven verschillen van elkaar. Hout en beton gedragen zich heel anders in een constructie en de rekenmethodieken zijn verschillend. Je kunt niet zomaar betonschroeven gebruiken in een houten plaat en andersom, omdat de belastbaarheid van beide materialen anders is”, vertelt Van Raan. “Bovendien zie je in betonconstructies vaak ingestorte voorzieningen, terwijl een houtverbinding achteraf wordt aangebracht.”

hybride-beton-houtbouw
Kevin van Raan, accountmanager van Hakron Houtbouw. (foto: Hakron)

Producttrainingen

Van Raan en zijn collega hebben daarom enkele producttrainingen gevolgd bij Rothoblaas om kennis op te doen op het gebied van constructieve berekeningen, het gedrag van hout bij bepaalde belastingen en welke schroef bij welk houtproduct past. “Ik stond er echt versteld van hoeveel verschillende soorten houtschroeven er zijn en bij welke plaat welke schroef toegepast moet worden. Dat is nog een hele wetenschap. Verder hebben we geleerd welke blinde en zichtbare bevestigingen er zijn in de houtbouw en hoe je constructiedelen in een houtconstructie akoestisch van elkaar ontkoppelt.”

Van Raan is naar eigen zeggen nog lang niet uitgeleerd over houtschroeven en overige bevestigingsmiddelen. “Er komen steeds nieuwe bij. Vooral de blinde verbindingen zijn momenteel erg in ontwikkeling.”

Doordacht productassortiment

Wat Hakron tegenwoordig vaak ziet bij hybride bouwconstructies is dat bijvoorbeeld een constructieve betonvloer wordt gecombineerd met CLT-vloerelementen en een wand- en dakopbouw van kruislaags verlijmd hout. Of dat een prefab betonkern wordt gekoppeld aan een houten balklaag. De toepassing van hybride woningbouw met een prefab betoncasco in combinatie met een houten kap, gevel, dak en verdiepingsvloeren vindt steeds vaker plaats. “Ook in deze hybride markt biedt Rothoblaas een wijdverbreid en doordacht productassortiment dat gepaard gaat met veel kennis over de belastingen van houtverbindingen. Wat dat betreft stellen ze zich heel transparant op via opleidingen en trainingen aan klanten. Ze testen hun producten ook zelf om er zeker van te zijn dat die parameters kloppen.”

Aanvragen hybride draagconstructies

Sinds de aankondiging van Hakron op de BouwBeurs dat het bedrijf een houtbouwdivisie begint, stromen de aanvragen van bouwbedrijven die hybride draagconstructies met hout en beton realiseren, binnen. “Wij zijn officieel in november vorig jaar begonnen en sindsdien hebben we een voorraad aan bevestigingsmiddelen in de houtbouw opgebouwd. We houden een basisvoorraad aan van snellopers in Nederland en voor de rest bedient Rothoblaas ons snel; ze zijn actief in heel Europa.”

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Aannemer 4-2023.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!