Door kozijnen met ankers te bevestigen aan de binnenmuur en direct af te plakken met overstucbare luchtdichte tape, kunnen bouwers eenvoudig een bouwfysisch beter kozijndetail realiseren, laat Carl-peter Goossen (BouwNext) zien. Zijn pleidooi: weg met het stelkozijn.
In 2014 was Goossen met vereniging DNA in de Bouw in het Duitse Heidelberg, waar een groot passief woningbouwproject werd gebouwd. Daar zag hij een kozijnmonteur bezig die een kozijn met ankers bevestigde op de binnenmuur. “Wat een eenvoud. De luchtdichte SIGA-tape zat er al aan. Kwestie van plaatsen, afplakken, aan de buitenkant de isolatie er tegenaan en klaar. De insteek bij dat project – met deels sociale woningbouw – was: hoe krijgen we het zo goedkoop mogelijk en toch passief. Dit was een slimme oplossing en een heel eenvoudige.”
In Nederland werkt de bouw met stelkozijnen, maar er is alle reden – of zelfs noodzaak – om daarvan afscheid te nemen. En dat heeft Goossen in een aantal Nederlandse projecten dan ook al gedaan.
‘Bonk hout’
De noodzaak is er bij nieuwbouw, omdat het stelkozijn anno nu de zwakke schakel in de schil is, legt hij uit aan de hand van een gebruikelijk SBR-inbouwdetail voor kozijnen. “Dan heb je de luchtdichting goed voor elkaar, goede kozijnen met triple glas en een goede isolatiewaarde in de spouwmuur, maar wel een bonk hout tussen die twee. Dat is een enorme koudebrug.”
Tekst gaat verder onder de foto’s
![kozijn, BENG](https://www.aannemervak.nl/wp-content/uploads/2021/07/BENG_kozijn1-1024x604.jpg)
![kozijn, BENG](https://www.aannemervak.nl/wp-content/uploads/2021/07/BENG_kozijn2.jpg)
Volgens het diagram van Mollier – dat het verband tussen luchtvochtigheid en temperatuur weergeeft – moet het in een gebouw bij een binnentemperatuur van 20 graden niet onder de 12,4 graden komen op de binnenmuur. Kom je daar onder, dan geeft dat in combinatie met een hoge relatieve luchtvochtigheid condensproblemen.
Met een houten stelkozijn ontstaan die problemen. “Het komt in de hoeken rondom je kozijn in de winter niet boven de 6 à 7 graden”, zegt Goossen. “En achter de aftimmering zal het dan gaan rotten. Als je de isotherme lijnen bekijkt, is het heel duidelijk. Je krijgt temperatuurverschillen die je niet wil hebben.”
De bestaande details kortom, zijn niet meer afdoende. Nu zijn er speciale stelkozijnen voor passiefhuizen en ook EPS frames waar kozijnen worden ingeschroefd. Die zorgen weliswaar voor betere prestaties, maar ook voor extra handelingen en kosten. De methode met de ankers is er juist een die handelingen bespaart.
Psi-waarde
De betere psi-waarde die hieruit ontstaat, levert punten op in BENG-1. Een ander winstpunt wat betreft kozijnen zit in het overstappen van aluminium op kunststof spacers, ook wel warm edge spacers genoemd. Goossen: “Met warm edge spacers gaat de psi-waarde van de spacer met ongeveer de helft naar beneden. Dat zorgt voor een verlaging van 2, 3 of soms wel 4 kWh. Je hebt in een huis zo 100 strekkende meter van dit soort afstandshouders. Het kost 2 à 3 euro per m2 triple glas. Als je die kunststof spacer goed inzet, dan gaat ook je BENG-1 omlaag.”
BENG maar dan betaalbaar
Dit artikel is mede gebaseerd op het webinar BENG, maar dan betaalbaar dat Kennisinstituut KERN onlangs hield. Fragmenten hiervan zijn te zien op het YouTube-kanaal van Kennisinstituut KERN. In onderstaand fragment gaat het over de inbouw van kozijnen.
Lees ook:
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.