In Rotterdam is de eerste woning opgeleverd gemetseld door de Pax metselrobot. De primeur is voor bouwbedrijf Ballast Nedam.
De Pax metselrobot is in staat om sneller, efficiënter en duurzamer te werken, aldus Ropax dat aan de wieg stond van de robot. Bij de verder doorontwikkeling van de Pax metselrobot zijn ook Ballast Nedam en haar dochterondernemingen Heddes Bouw & Ontwikkeling en Laudy Bouw & Ontwikkeling betrokken.
![woning Rotterdam gebouwd met Ropax metselrobot](https://www.aannemervak.nl/wp-content/uploads/2024/02/IMG_9329-768x576-1.jpeg)
Arbeidsomstandigheden verbeteren
Met de inzet van de metselrobot verbeteren de arbeidsomstandigheden voor de werknemer op de bouwplaats aanzienlijk, aangezien de machine de werkdruk en de fysieke zwaarte van het werk reduceert. “Met de metselrobot als collega heb ik fysiek minder belastend werk. Aan het einde van de dag
ga ik minder moe naar huis, dat is ontzettend prettig”, zegt Bas Meerwijk, metselaar bij Heddes Bouw & Ontwikkeling, die vele uren met de metselrobot heeft doorgebracht.
Ropax benadrukt dat de metselrobot geen vervanging is van vakmensen, maar zorgt voor een samenwerking op de bouwplaats. “Met deze robot kunnen nieuwe woningen nog sneller gebouwd worden en krijgt de versnelling van de woningbouwopgave een impuls.”
Metselrobot is duurzame oplossing
Bovendien is de metselrobot volgens Ropax een duurzame oplossing. Mortel wordt door de robot heel precies en gedoseerd aangebracht. Zo gebruikt de robot 455 gram per steen, waar een traditionele metselaar 1.000 gram gebruikt. Ook produceert de metselrobot tot 70 procent minder steenafval.
Bekijk hier een video over bouwen met een metselrobot.
de robot zal nooit het metselwerk overnemen.de metselaar kan een kromme
steen vlak leggen , de robot niet , hij kan de hoek niet om
en het metselwerk kan nooit mooi vlak zijn,
ik ben al 50 jaar metselaar , maar ik geloof dat dit niet ,,de toekomst is
metselwerk blijft altijd handwerk .zet maar een aanbouw. hoe wil je dat met een machine