Om BENG-1 te halen, zullen aannemers een betere luchtdichting moeten realiseren. Projecten die nu al voldoen aan de voorgenomen eis, kennen een lagere qv;10-waarde van 0,20 tot 0,30. Wat betekent dat concreet?
Een aannemer die nu stuurt op het halen van een qv;10 van 0,4 dm³/s.m² – een momenteel veel geëiste prestatie voor de EPC – weet dat hij de kozijnen, de muurplaat en de dakdetails moet afdichten om te slagen voor de blowerdoortest. Maar om straks de eerste BENG-eis te halen, die gaat over het maximale energieverbruik van de woning en daarmee over de kwaliteit van de gebouwschil, zullen bouwers op dit terrein extra stappen moeten zetten.
Dat beamen zowel Henny van der Heijden, product manager bij leverancier Celdex, als Gert-Jan Beukers, sales manager bij tremco illbruck. Beukers stelt: “Met een qv;10 van 0,4 ga je BENG-1 erg lastig halen. Dat is mij wel duidelijk geworden naar aanleiding van een aantal projecten die al voldoen aan de voorgenomen eisen. Wij adviseren nu om 0,20 aan te houden. Dat mag heus ook 0,25 worden, maar duidelijk is wel dat er voor BENG twee scheppen bovenop moeten. De grens van dikker isoleren is wel zo’n beetje bereikt; het komt aan op beter afdichten.”
Afdichtingdetails
Wat moeten aannemers extra doen om deze lagere waardes te halen? Van der Heijden (Celdex): “Dat hangt van diverse factoren af. Wij werken veel aan de voorkant samen met bijvoorbeeld kozijnfabrieken en dakproducenten. Onze eerste vragen aan de aannemer zijn dan ook: wat doe je al aan luchtdichting en wie zijn de leveranciers van je bouwonderdelen? Zijn dat partijen die we kennen, dan weten we dat het met bijvoorbeeld de dakkappen wat luchtdichting betreft al goed zit en dat de kanaalplaatvloeren gevuld zijn met vulblokken.”
Buiten dat noemt Van der Heijden een aantal details die belangrijker worden. “We zien dat aannemers voor 0,4 doen wat nodig is – de kozijnen, de muurplaat en dakdetails – en vervolgens niet verder kijken. Straks zullen ze in ieder geval ook aandacht moeten besteden aan het kruipruimteluik, de meterkast en de doorvoeren voor de ventilatie en verwarming in het dak om die lagere waardes te halen.”
De bouwmethodiek en de netheid van bouwen zijn natuurlijk ook van invloed, noemt Van der Heijden. Recent voorbeeld: “Een keurig gebouwde houtskeletbouwwoning waar we de luchtdichting hebben geadviseerd en geleverd, haalde bij de blowerdoortest 0,08.”
Kimmen afdichten
Tremco illbruck adviseert voor een qv;10 van 0,20 ook extra maatregelen. Beukers: “Bij 0,4 zeiden we bijvoorbeeld nog: plak de kopse kant van de kanaalplaatvloer af en dan haal je het. Nu adviseren we om ook de kimmen af te dichten en de opleggingen van de vloeren.”
Daarnaast geeft de leverancier ook adviezen over details waar het zelf geen oplossingen voor heeft. “Omdat we inmiddels uit ervaring weten welke invloed die hebben. Neem de meterkast: die wordt vaak met de rug tegen de binnengevel geplaatst. Daar wordt dus geen stucwerk aangebracht en daarmee is het niet luchtdicht. Wij gaan natuurlijk niet die wand stuken, maar we wijzen de aannemer daar wel op. Een ander voorbeeld zijn brievenbussen en wandcontactdozen. Niet onze expertise, maar doe je er niets aan dan giert het eruit. Bij passiefhuizen zie je al langer dat er speciale wandcontactdozen worden geplaatst.”
Uit de Bouwspecial BENG, juni 2018
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.