#Bouwtechniek

Luchtdicht in Lengel #1

Luchtdicht bouwen: welke ambitie ligt er, wat zijn de relevante details, welke keuzes maak je, welke materialen kies je? Ik volg deze zomer in een aantal blogs de bouw van een vrijstaand woonhuis met een naastgelegen bedrijfshal in Lengel, waar opdrachtgever, architect, aannemer én een gespecialiseerde partij op het gebied van luchtdicht bouwen samenwerken aan een topresultaat.

Dat moet ook wel, want de ambitie liegt er niet om: de passiefhuisnorm is een Qv10 van 0,15 dm3/s/m2. In Lengel ligt de eis van de opdrachtgever op 0,13 en het doel zelfs op 0,11. Inclusief bonus als die wordt gehaald.

Opdrachtgever René Sweers bouwt het huis om er zelf 30 jaar in te wonen en kijkt wat betreft investering ook op die manier. Niet puur naar kostprijs, dus. De eisen voor zijn woning: levensloopbestendig, comfortabel, duurzaam en een minimale milieubelasting. Passiefhuisprincipes en de Trias Energetica zijn leidende gedachten, maar tegelijkertijd is tussen de samenwerkende bouwpartijen afgesproken hoofd- en bijzaken te onderscheiden. ‘Maak het kalf niet groter dan de koe’, is een gevleugelde uitspraak van architect Jan Freriks die in het voortraject met enige regelmaat voorbij kwam.

Treffend voorbeeld: door de dakplaten met Rc 10 m2 K/W ging een streep. Men koos voor Rc 9,0, omdat de leverancier die in de fabriek exact op maat kan snijden, legt betrokken aannemer Rob Schoonenberg van Jansen Terborg uit. “Weliswaar een iets lagere isolatiewaarde, maar als je de dakplaten in het werk pas moet zagen, kun je niet hetzelfde resultaat halen en verlies je het op kierdichting.”

Luchtdicht bouwen wordt bij het project gezien als een aparte discipline, waarvoor Luchtdichtspecialist uit Zeddam is ingeschakeld. Dit bedrijf adviseert, voert uit en borgt de kwaliteit door een extern meetbureau te laten meten. Eigenaar Kees Tomberg noemt direct al twee uitdagingen bij dit bouwproject: de keuze voor keramisch geperforeerde binnenmuurstenen voor de binnenmuren en binnenspouwbladen vereist extra aandacht voor kierdichting. De grote hoeveelheid techniek (installaties en domotica) betekent daarnaast dat er veel doorvoeren zijn in de woning.

In het bouwteam wordt open gecommuniceerd en kennis gedeeld. Doel: een optimaal product. Tot aan de oplevering volg ik de bouw en doe ik daar op deze site regelmatig een update van. Een uitgebreid projectartikel verschijnt in het oktobernummer van Aannemer, dat luchtdicht bouwen als thema heeft.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!