#Bouwtechniek

Kierdichtheid meten tijdens de bouw

Ontwikkelaar Amvest en bouwbedrijf Van Bekkum doen op het project Vleuterweide ervaring op met de methode Pre-scan. Met behulp van ultrasoontechniek kunnen al tijdens de bouw eventuele niet goed luchtdicht uitgevoerde details worden opgespoord. Het idee is dat luchtlekken dan nog tegen relatief weinig kosten verholpen kunnen worden.

Met een blowerdoortest in combinatie met rookproef wordt tegenwoordig getest of woningen voldoen aan de vereiste luchtdichtheid (of beter gezegd: kierdichtheid). Die proef wordt gedaan als de woning klaar is. Maar zorgt het achteraf kierdichtheid meten niet voor hoge herstelkosten als blijkt dat aansluitdetails toch luchtlekken bevatten? Kun je die luchtlekken eerder meten en deze verhelpen?

Hoogfrequent geluid

Theo d’Achard van Enschut van Gevelscan – een bedrijf dat onder meer infraroodmetingen en blowerdoortesten uitvoert – bedacht hiervoor een meetmethode op basis van hoogfrequent geluid. Door een zender en een ontvanger langs bijvoorbeeld een stelkozijn te houden, kan worden gecheckt of die goed kierdicht is bevestigd en afgewerkt. Is er een pieptoon te horen, dan zit er een luchtlek. Daarbij geldt: hoe hoger het volume, hoe groter het lek. Het lek is eveneens af te lezen op het LED-display op de ontvanger.

Kwaliteit meten

Rien van Rooij van ontwikkelaar Amvest en directievoerder Leo Vermaat (ABC Nova Bouwbegeleiding) zagen Theo d’Achard van Enschut met zijn vinding op een beurs en passen de methode nu toe bij het project Vleuterweide in Vleuten. Amvest laat niets aan het toeval over, blijkt wel. De ontwikkelaar zet in op kwaliteit – de eisen voor de woningen zijn hoger dan het huidige Bouwbesluit voorschrijft – en méét die kwaliteit ook na uitvoering.

Isolatie, luchtdichtheid, wind- en waterdichtheid, geluid: alles wordt gecheckt. “Dat zetten we ook duidelijk in de stukken”, zegt Rien van Rooij. “Het meten gebeurt door een gecertificeerd onafhankelijk bureau. Wij als ontwikkelaar betalen deze metingen, maar is iets niet goed uitgevoerd, dan zijn de herstelkosten voor de aannemer. Dat geldt ook voor de kosten van vervolgonderzoek dat nodig is om te controleren of alles ná de herstelwerkzaamheden wél goed is uitgevoerd.”

Aandachtspunten

Alle medewerkers van Van Bekkum zijn eerder dit jaar op de cursus Luchtdicht bouwen geweest, zegt uitvoerder Laurens Koelewijn, en dat heeft effect gesorteerd. Zo zijn de stelkozijnen van de twee woningen waarbij de Pre-scan is gedaan, perfect kierdicht uitgevoerd.

Wel werden op andere plaatsen in de woningen wat aandachtspunten gevonden, zoals doorvoeren van elektra in de achtergevel en een deel van de dakaansluiting van de uitbouw. Ook was er een piep en sloeg de LED-meter uit bij de afwerking van de kolom die aansluit aan zowel het kozijn van de voordeur als het kozijn van de uitbouw. Die aandachtspunten zijn na het onderzoek door Gevelscan met uitvoerder Koelewijn besproken.

Deze punten waren door de Pre-scan te doen inderdaad gemakkelijker te verhelpen dan achteraf, bevestigt Koelewijn desgevraagd. “Hier was de isolatie nog in zicht, zonder dat wij onze dampremmende folie en aftimmering hadden geplaatst, dus dit is verholpen door de dampremmende folie aan te brengen en tevens af te plakken op de constructie. Overige lekken hebben we gemakkelijk kunnen behandelen door middel van afplakken en flexibele PUR.”

Gewijzigd kozijndetail

Het project wordt in plukjes gebouwd. Zijn er weer twee woningen verkocht? Dan gaat Van Bekkum aan de slag. Hierdoor heeft men gedurende het project nog wat aanpassingen gedaan in luchtdichtheid-details. Zo zijn bij de eerste woningen de stelkozijnen nog aan de buitenzijde afgeplakt met butyltape op het kalkzandsteen-binnenblad. Bij latere woningen is de luchtdichting aan de binnenzijde van het stelkozijn gedetailleerd. Daarvoor wordt butylband gebruikt. De kantelaven worden afgetimmerd met houtwerk.

“Voor de qv;10-waarde maakt binnen of buiten afplakken niet heel veel uit”, zegt Koelewijn. “Binnen afplakken is wel meer tijdsbesparend. Daarbij heb je minder kans op natte ondergronden vanwege slagregen.” De woningen waarbij de Pre-scan is gedaan, halen een qv;10-waarde van 0,17 dm3/s⋅m2.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!