Om twee passiefhuizen in Tubbergen goed luchtdicht te krijgen, kiest Dura Vermeer bij de bouw ervan voor Duitse detailleringen. “Omdat men in Duitsland al veel meer ervaring heeft opgedaan op het gebied van passief bouwen”, aldus projectleider Dennis Dibbets.
“Zo hebben we bijvoorbeeld het stelkozijn en de geïsoleerde kozijnen geïntegreerd en als één geheel geplaatst. Vervolgens hebben we de ruimte tussen het kozijn en de kozijnsparing afgedicht met overstucbare tape. Deze methode scheelt een aantal handelingen, is daardoor sneller en verkleint de kans op faalkosten.” De eerste ervaringen zijn, kortom, positief. “Binnenkort is er een projectevaluatie en dan gaan we bekijken of we deze detaillering gaan toepassen in onze standaard passiefwoning die in ontwikkeling is.”
Passiefhuis
De twee-onder-een-kapwoning wordt gebouwd volgens de passiefhuisprincipe: gericht op de zon, luchtdicht en sterk geïsoleerd. De aannemer heeft daarbij gekozen om te investeren in een goede, luchtdichte isolatie en zo weinig mogelijk in installatietechnische oplossingen. “Goede isolatie is immers een eenmalige investering terwijl installatietechnische apparatuur onderhoud vergt en na 15 jaar vervangen moet worden.”
Het casco is van cellenbeton (Xella Ytong Cascosysteem, 200 mm) met Kooltherm-isolatie (Kingspan, maximaal 192 mm), samen goed voor een Rc-waarde van de schil van 10 m2*K/W. De vloerplaten en wandpanelen van het casco worden vol en zat verlijmd, waardoor er luchtdichte verbindingen ontstaan.
‘Detailleringsteam’
In een eerder passiefbouwproject in Goor – “Dat was pionieren voor ons”, aldus Dibbets – hadden de bouwers te kampen met luchtlekken rond de kozijnen, iets dat de aannemer deze keer wilde voorkomen. Daarom ging een ‘detailleringsteam’ met daarin vertegenwoordigers van aannemer, architect en verschillende leveranciers naar Duitsland om zich te laten adviseren over de juiste detailleringen. Een blowerdoortest heeft inmiddels uitgewezen dat het bedachte concept aan de luchtdichtheidseis voldoet. Doorstaat het project ook de infraroodcontrole goed, dan volgt het predikaat ‘Gebouwd volgens PassiefBouwen Keur’. Het project kreeg al eerder het ontwerpcertificaat.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.