Het nieuwe kennisplatform BouwZo, dat per 1 juli in de lucht is, wordt op 1 oktober officieel gelanceerd. Het platform vervangt ISSO Open en is ontstaan uit de wens om ook kennis van andere partijen een plek te bieden. Onder de 17.000 professionals die BouwZo gebruiken, zijn bouwers en installateurs de grootste beroepsgroepen.
“Als ISSO zijnde kunnen we niet alle kennis verzorgen die de bouwprofessional vandaag de dag nodig heeft. Denk aan kennis gerelateerd aan duurzaamheidsdoelstellingen en de energietransitie.” Aan het woord is Anneli Pijpers, manager klant en verkoop bij ISSO. “ISSO heeft ongeveer dertig man in dienst, waarvan een derde kennisontwikkelaar is, de capaciteit is beperkt. Ook ontwikkelen veel partijen zeer interessante kennis. Daarom ontstond de wens om onder een ander merk een nieuw platform te bouwen dat ook plek biedt aan kennis van andere partijen.” Op dit moment bieden het Rijksvastgoedbedrijf, InstallQ en de Vereniging Bouwwerk Begroeners hun kennis op het BouwZo-platform aan. “ISSO blijft een eigen merk met eigen kennis en een eigen validatieproces.”
Kwaliteitscheck
Dat validatieproces van ISSO is evenwel niet geschikt voor elke organisatie, stelt Pijpers. BouwZo let er wel op of experts hebben meegekeken naar de kennis die andere partijen aanleveren. “Denk aan een college van deskundigen of een technische commissie. Wij beoordelen vervolgens of we die kwaliteitscheck voldoende vinden. Indien dat het geval is, nemen we de kennis op BouwZo op. De gebruikers kunnen verwachten dat er klopt wat er staat.” Deze gebruikers zijn vooral bouwers en installateurs, maar ook architecten, adviesbureaus, energieprestatieadviseurs, monteurs, docenten, opleiders, beleidsmakers en ‘heel veel’ studenten.
Brancheorganisaties betrekken
Welke andere partijen zou BouwZo graag bij het platform betrekken? Pijpers: “Denk aan brancheorganisaties die hun eigen leden voorzien van whitepapers. Dat doen ze nu voor een select groepje, via BouwZo kunnen ze een breed publiek bereiken. Maar denk ook aan overheidsinstellingen die publicaties uitbrengen als Handboek flexwoningen bouwen. Die kunnen prima op BouwZo aangeboden worden.”
Kennis op BouwZo is eenvoudig toegangelijk
Het platform BouwZo werkt in principe hetzelfde als ISSO Open. Op het platform wordt kennis op slimme wijze aan elkaar geknoopt, zodat deze gemakkelijker toegankelijk is. Een feature waar momenteel aan wordt gewerkt is de mogelijkheid voor gebruikers om contact op te nemen met kennisleveranciers.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.