#Bouwtechniek

Ankerplan belangrijk voor luchtdichting

In de bouw moeten hoek-ankers, schroeven en afdichtingsmaterialen al in een vroeg stadium gekozen worden. Een zogenaamd ‘ankerplan’ zorgt voor een zo goed mogelijke aansluiting van bouwdelen, een handige luchtdichting en een kostenbesparing. Dat was te zien en te horen tijdens het Bouwwebinar ‘Ankeren, verbinden, luchtdichten’ dat 11 november plaatsvond.

Met het zwaarder worden van de bouwmaterialen (dikke kozijnen met triple glas, bijvoorbeeld) en het breder worden van de spouw (wegens toegenomen isolatie) wordt de keuze voor sterke verbindingsstukken, zoals hoek-ankers, steeds ingewikkelder. Zo’n hoek-anker moet met de juiste ankers (chemisch, roestvast staal of kunststof) aan de ondergrond worden bevestigd en daar onder, op of omheen moet de luchtdichting worden aangebracht.

Gelegenheidsoplossingen

Uit polls tijdens het webinar bleek wel dat in de bouwpraktijk nog vaak pas over verbindingen wordt nagedacht als het kozijn al in de hijskraan hangt om bevestigd te worden. Het gevolg: gelegenheidsoplossingen om de boel passend, sluitend, vast en luchtdicht te krijgen. Het risico op fouten daarmee is groot en die op vervolgschade dus ook. Een luchtlek bij een kozijn zit immers ‘op slopershoogte’ en kan dus alleen hersteld worden na breekwerk.

Gratis terugkijken

Het webinar werd door Eisma Bouwmedia georganiseerd in samenwerking met De Kracht van de Combinatie, een samenwerkingsverband van verbindingsstukkenleverancier Gebr. Bodegraven, ankerleverancier fischer Benelux en afdichtingsmaterialenleverancier Tremco illbruck. Arjan van Termeij (Gebr Bodegraven), Jeroen Oudshoorn (fischer Benelux) en Alexander de Boon (Tremco illbruck) waren de sprekers tijdens het webinar. De uitzending is gratis terug te kijken.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!