Bouwkwaliteitcoach Bert Videler deelt 5 tips voor een betere luchtdichting. Luchtdichtheidsmetingen worden door het bedrijf waar hij werkzaam is meestal uitgevoerd met de zogenaamde blower-doormethode, waarbij een grote blower in de deuropening komt te staan. Onderstaande situaties zijn veelal voor verbetering vatbaar.
1 – Het kruipluik
Het kruipluik is vaak een standaardplaat die niet zo lekker afdicht. Hierdoor kan er koude en vochtige lucht in de woning komen, wat zorgt voor energieverlies en minder comfort. Zorg dus voor een goed afdichtend kruipluik.
2- De meterkastdoorvoeren
De doorvoeren van de meterkast in de vloer worden vaak pas op een laat moment door nutspartijen benut en daardoor vergeet men ze weleens af te dichten. Deze doorvoeren kunnen voor veel luchtlekkages zorgen.
3 – Systeemvloeren
Kanaalplaatvloeren of andere systeemvloeren bevatten nog vaak openingen waardoor luchtlekkage vanuit de spouw ontstaat. Luchtstromen komen dan door de ontwateringsgaatjes. De afdichting hiervan moet bij voorkeur tijdens de ruwbouw uitgevoerd worden.
4- Het dak
Zeker bij geprefabriceerde kappen zijn er risicovolle aansluitingen waar luchtlekken kunnen ontstaan. De aansluiting op de muurplaat is een detail die regelmatig lekkages laat zien, bijvoorbeeld vanwege het ontbreken van bandjes of afplakwerk om het dicht te maken. Deze aansluiting kun je niet makkelijk achteraf herstellen en daarom is aandacht hiervoor belangrijk. De dakdoorvoeren vertonen ook vaak lekkages. Er zijn tegenwoordig mooie systemen op de markt om dit detail goed af te dichten. Let er wel op dat bijvoorbeeld een membraan op de juiste wijze wordt toegepast en zijn werking goed doet.
5 – Een gestapeld binnenspouwblad
Als een binnenspouwblad van bijvoorbeeld kalkzandsteenblokken niet vol en zat verlijmd wordt, ontstaan er mogelijk luchtlekkages in de stootvoegen. Het is met name vervelend als deze open voegen pas voor oplevering ontdekt worden en ze verstopt zitten achter bijvoorbeeld een trapboom of andere betimmering waar je niet meer bij kunt. Let hier dus goed op tijdens de ruwe afbouw.
Bert Videler helpt bouwbedrijven met het organiseren van kwaliteitsborging, bijvoorbeeld ter voorbereiding op de Wet kwaliteitsborging. Hij schrijft hier in elke editie van Aannemer over. Lees al zijn bijdragen.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.