#Bouwplaats #Digitalisering

Xella: potentie BIM voor amper 20 procent benut

De potentie van BIM wordt voor amper 20 procent benut. Dat stelt Michael van Tendeloo, bij Xella verantwoordelijk voor BIM en digitalisering. De toeleverancier roept de bouwmarkt op tot een BIM-versnelling bij aanpak woningtekort.

In 2014 kwamen er in Nederland 45.000 woningen bij. Sindsdien is de markt er wel iets op vooruitgegaan, maar ook in 2017 bleef de teller met ruim 62.000 woningen nog ver onder de doelstelling van de Nationale Woonagenda steken. “Toeleveranciers en bouwers proberen met elkaar het bouwproces te vereenvoudigen en te versnellen door het vaker toepassen van prefab oplossingen en het steeds verder industrialiseren van de keten”, ziet Van Tendeloo. “Dat is goed en nodig, maar we moeten wel beseffen dat het hier om ontwikkelingen gaat op het gebied van échte industrialisatie die traag verlopen en pas op langere termijn vruchten af gaan werpen. BIM biedt daarentegen een werkwijze die nu direct beschikbaar bij bestaande prefab bouwmethoden en waarvan de voordelen meteen merkbaar zijn, in tijd en in geld. Zodat bouwers bijvoorbeeld geen 30 dagen nodig hebben voor het bouwen van een huis, maar slechts 9.”

Prefab bouwen gebaat bij BIM

Hij wijst erop dat ook de ontwikkelingen op het gebied van prefab bouwen gebaat zijn bij een marktbrede toepassing van BIM. “Denk aan badkamers die ‘plug & play’ worden aangeleverd. Zonder BIM heb je bij zoiets gegarandeerd te kampen met niet-kloppende afmetingen of aansluitingsdetails of ontbrekende verbindingsstukken. Daarom zeggen wij: laten we als sector nu eerst en vooral het gebruik van BIM in alle projecten integreren, harde afspraken maken over de manier waarop we ermee werken en zo de mogelijkheden steeds verder benutten. Want als dat fundament staat, wordt het een stuk makkelijker om de bouwproductie te vergroten en het woningtekort te verkleinen.”

Basisfunctionaliteit goed toepassen

Goed toepassen van de basisfunctionaliteit Die mogelijkheden gaan ook steeds verder, weet Van Tendeloo. “Uiteindelijk stelt BIM iedereen in de keten in staat om razendsnel te calculeren, logistieke processen nauwkeurig op elkaar af te stemmen en ook op de bouwplaats sneller en foutloos te werken, bijvoorbeeld dankzij virtuele hulpmiddelen als Mixed Reality. Maar op korte termijn heb ik het daar nog niet eens over. We boeken al een enorme winst wanneer alle partijen in de keten de basisfunctionaliteit van BIM goed gaan toepassen, zodat alle betrokkenen in een project doorlopend over dezelfde geometrische en constructieve gegevens beschikken.”

Op dit moment, zo schat Van Tendeloo in, is slechts in circa 20% van de projecten sprake van zo’n goede toepassing van de basisfunctionaliteit. “Bij die andere 80% wordt het model of niet gebruikt of – deels of geheel – verkeerd gebruikt. Het wordt dan bijvoorbeeld niet op de juiste wijze opgebouwd. Of het wordt ingezet als ontwerpmodel en niet als uitvoeringsmodel. Of het ontbreekt aan een duidelijk samenwerkingsprotocol. Soms zit er niets anders op dan terug te grijpen op 2D-tekeningen. In al die gevallen wordt de tijd- en geldwinst die BIM kan bieden niet behaald. En dat terwijl die winst eigenlijk voor het grijpen ligt.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!