#Bouwmaterialen #Bouwplaats #Bouwtrends

Xella Nederland stapt over op kunststof pallets

Om de effectiviteit van kunststof pallets in de praktijk te bewijzen, werkt Xella samen met enkele aannemers in een reek van pilotprojecten. (foto: Xella Nederland)

Xella Nederland vervangt als eerste grote producent in de Nederlandse bouw de traditionele houten pallets door kunststof pallets. Recyclebaar én herbruikbaar, vanwege een digitaal retournamesysteem.

Het lijkt de omgekeerde wereld: in het kader van duurzaamheid houten pallets vervangen door kunststof pallets. Want hout als materiaal is eenvoudig te recyclen, bij schade aan de traditionele pallet is herstel vrijwel altijd mogelijk en de houten ‘Europallet’ die veel op de bouw wordt gebruikt is notabene gemaakt van FSC-gecertificeerd hout. Om maar wat duurzaamheids-pluspunten te noemen. Aan de andere kant is hout ook gevoelig voor bacteriën. En staan houten pallets voor langere tijd onbeschermd op de bouwplaats, dan krijgt schimmel er vat op.

Recyclebare kunststof pallets

Toch blijft het een feit: het overgrote deel van de houten pallets gebruikt in de bouw belandt direct in de containers. Om daar een substantieel aandeel van het bouwafval te vertegenwoordigen, blijkt uit onderzoek van Hibin, de brancheorganisatie van alle bouwmaterialenhandelaren in Nederland. Zonde, vindt ook Xella Nederland. Niet wachtend op wetgeving of andere partijen om uit te vinden hoe ze stappen richting duurzaamheid kan maken, bedacht de producent van kalkzandsteen, cellenbeton en droogbouwsystemen een oplossing voor dit probleem. Het bedrijf uit Vuren vervangt al haar houten pallets door kunststof pallets. Meer specifiek: retourpallets van recyclebare kunststof.

opgestapelde kunststof pallets
De stapelbare pallets nemen op de bouw 60 procent minder ruimte in. (foto: Xella Nederland)

Steeds opnieuw inzetten

De productie en volledige logistiek van deze kunststof pallets is in handen van Circulair Plastic Alliance. “We hebben met Xella diverse pilots gedraaid, zodat er nu een volledig doorgetest product ligt”, zegt directeur Johan Thans. “Een pallet dat met gemak 3.500 kg belasting draagt, buiten kan liggen en de werkzaamheden op de bouw weerstaat.” Aan de pallets hangt bovendien een uniek logistiek concept. Een combinatie van retourname en kwaliteitscontrole. Waardoor Xella steeds over goede en herbruikbare pallets beschikt. “De pallets zijn via een RFID-chip overal te volgen en door middel een retournamesysteem met blockchaintechnologie telkens opnieuw inzetbaar.”

Pilotprojecten met aannemers

Om de effectiviteit van de pallets in de praktijk te bewijzen, werkt Xella samen met enkele aannemers in een reek van pilotprojecten. Daarna volgt verdere uitrol in de markt. Jeroen van Heerwaarden, commercieel directeur, weet het nu eigenlijk al: “Met de kunststof pallets wordt aantoonbare duurzame winst behaald, zonder dat de processen in de bouw hoeven te wijzigen. De stapelbare pallets nemen 60 procent minder ruimte in (= minder overlast op de bouw), zijn een derde lichter in gewicht, gaan drie tot vijf keer langer mee en dienen na hun volledige levensduur als grondstof voor een nieuwe pallet.”

Circulair Plastics Alliance en Xella stellen dat alleen al door het vervangen van de houten pallets, Xella Nederland jaarlijks 70 ton CO2-uitstoot bespaart. Een gigantische uitstootvermindering, helemaal als het straks bouw breed wordt omarmd.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!