#Bouwplaats #Bouwtechniek #Veiligheid

Windbelasting op steigers berekenen met nieuwe methode

De Vereniging van Steiger-, hoogwerk- en betonbekistingbedrijven (VSB) heeft de ANNEX voor windbelasting op steigers samengesteld. Een richtlijn met een eenduidige rekenmethode voor alle vormen van steigerconstructies.

Bij het werken met, rond en op steigers moet veiligheid voorop staan. Tijdens het gebruik, maar ook bij de (de)montage en voor de omgeving. Eén van de grootste ‘vijanden’ is de wind die op de constructie voor grote belastingen kan zorgen. Die belasting kan zelfs zo groot zijn dat de steigerconstructie zijn stabiliteit verliest en verschuift. Of in het ergste geval zelfs omvalt.

Complexe rekenmethode

Om het effect van wind op een steiger te kunnen bepalen, wordt gebruik gemaakt van een rekenmethode. Een complex model. Want NEN EN 12810 geeft weliswaar handreikingen, maar deze hebben voornamelijk betrekking op objectsteigers. Terwijl er juist behoefte is aan een rekenmethodiek voor alle vormen van steigerconstructies.

Onderzoek

Om te komen tot een uniforme methodiek om de windbelasting op steigers te bepalen, toe te passen en te toetsen, deed de VSB al in 2015 onderzoek. Bij ingenieursbureau Peutz werden windtunneltesten uitgevoerd op 64 verschillende steigerconstructies. De uitkomsten daarvan zijn omgezet tot een praktisch handvat. In bepaalde situaties levert deze nieuwe rekenwijze lagere windbelastingen op het steigerconstructie-rekenmodel op ten opzichte van de huidige benadering. Bij de samenstelling van deze ANNEX voor windbelasting op steigers is getracht aan te sluiten op de Eurocode, in het bijzonder op NEN EN 1991-1-4. Met name daar waar de Eurocode geen uitsluitsel geeft over de steigerconstructievorm, biedt het handvat uitkomst.

Webinar in maart

De richtlijn is binnenkort te bestellen bij de VSB. Op donderdag 18 maart vindt een webinar plaats over de ANNEX voor windbelasting op steigers. Van 15.00 tot 16.45 uur. Aanmelden kan bij het secretariaat.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!