#Bouwplaats #Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Wat doen leveranciers al aan kwaliteitsborging?

Bouwkwaliteitcoach Bert Videler deed afgelopen februari op de Bouwbeurs een klein onderzoek onder leveranciers. Kernvraag: wat doen zij al aan kwaliteitsborging? Dat is best al wel wat, zo blijkt, al is niet iedere leverancier zich daarvan ook bewust.

Afgelopen februari was het weer tijd voor de Bouwbeurs, het tweejaarlijks terugkerend evenement waarbij fabrikanten en leveranciers de nieuwste snufjes op het gebied van bouwmaterieel en bouwmateriaal tentoonstellen. Dit jaar trok de beurs 75.000 toeschouwers, een dusdanig groot bezoekersaantal dat het zelfs de verwachtingen van de organisatie overtrof. Bij een bezoek aan zo’n evenement is het altijd leuk om de nieuwste technieken voorgeschoteld te krijgen en te netwerken. Daarnaast was het dit keer ook een goede gelegenheid voor een mini-onderzoek onder leveranciers. Een onderzoek naar kwaliteitsborging.

Bijdrage leverancier

De Wet kwaliteitsborging treedt per 1 januari 2018 in werking en zal van de bouwsector gaan vragen dat zij de gerealiseerde kwaliteit ook aantoonbaar maakt en vastlegt. Zowel in de ontwerp- als de uitvoeringsfase zullen bedrijven bezig moeten zijn met risicomanagement en kwaliteitsborging, om te kunnen voldoen aan wet- en regelgeving.

De wet zal uiteindelijk gaan gelden voor een groot deel van de te bouwen objecten in de bouw- en infrasector. Alle partijen die deelnemen aan het bouwproces kunnen hun steentje bijdragen aan de kwaliteitsborging en het risicomanagement door hun kennis en vaardigheden in te brengen. Dit geldt zeker voor leveranciers: door hun specifieke productkennis kunnen zij een uitstekende bijdrage leveren. Maar weten zij dit zelf wel?

Enquête

Op de beursvloer staan honderden exposanten hun producten te promoten, allen graag bereid tot het beantwoorden van een aantal ‘onschuldige’ vragen in het kader van een enquête. De volgorde en inhoud van de vragen was ongeveer als volgt:

  • Levert u expertise aan de architect/aannemer in de ontwerpfase?
  • (Onder)kent u de risico’s van uw product en deelt u die?
  • Levert u projectspecifieke tekeningen en berekeningen?
  • Voorziet u de aannemer van informatie of hulpmiddelen om uw aangebrachte product te kunnen keuren/controleren?
  • Controleert u de aangebrachte materialen op het bouwproject?
  • Kent u de Wet kwaliteitsborging?

Bij navraag blijkt dat leveranciers heel graag hun kennis delen, zeker in de ontwerpfase, wanneer er nog relatief eenvoudig gewijzigd kan worden. Verder vermelden de ondervraagden met enige regelmaat dat de inbreng van kennis (te) weinig gewaardeerd wordt. Hier kan de bouw dus meer gebruik van maken.

Het delen van de risico’s wordt over het algemeen schoorvoetend onderkend maar zeker niet ontkent. Vooral wanneer de onderlinge raakvlakken tussen technieken en partijen benoemd worden, komen de verbeterpunten in het bouwproces naar boven drijven.

Specifieke tekeningen en berekeningen worden door ca. 50% van de leveranciers al standaard aangeleverd. Bij leveranciers werkzaam in een vakgebied dat wettelijk wordt geregeld (bijv. licht, lucht, valgevaar) is dit eerder regel dan uitzondering.

Uitvoeringsfase

Het blijkt dat in de ontwerpfase circa 70% van de ondervraagden al bezig is met kwaliteitsborging. Hoe zit het in de uitvoeringsfase? Vrijwel alle producenten hebben verwerkingsinstructies en gebruikshandleidingen beschikbaar. Dit varieert van een etiket op de emmer tot aan een digitale e-learning voor verwerkers (echt gaaf om te zien!).

Informatie genoeg dus, maar er wordt nog niet structureel gezorgd dat deze informatie ook wordt gelezen, begrepen en verwerkt. Hier ligt nog een interessant verbeterpunt voor de sector en haar (digitale) ondersteunende bureaus. Een aanbeveling hierin zou zijn om bijvoorbeeld een projectspecifieke instructie op productniveau te doen voor aanvang van de werkzaamheden. Bij risicovolle bewerkingen zien we dit ook wel terug in een zogeheten toolbox-meeting.

Keuringen en controles

Het uitvoeren van keuringen en controles op de bouwplaats bij een al aangebracht product gebeurt nog weinig. Als het gebeurt, is dat vaak op verzoek van een opdrachtgever of bijvoorbeeld vanwege een hoog garantieniveau. Dit gebeurt dus al risico-gestuurd en is daarmee nu in voldoende mate aanwezig. Vermoedelijk zal de intreding van de Wet kwaliteitsborging wel meer activiteit in dit kader gaan vragen.

Onbekend

Bij het stellen van de laatste vraag – bent u bekend met de Wet kwaliteitsborging? – moest het grootste deel van de ondervraagden toch negatief antwoorden. Maar liefst 95% van de ondervraagden was nog onbekend met de komende stelselwijziging. Een interessant feit is dus wel dat circa 50% van de leveranciers al bezig is met onderdelen van kwaliteitsborging, terwijl zij nog niet bekend zijn met de wetswijziging.

Deze conclusie na een dag Bouwbeurs pleit ervoor om meer informatie met elkaar te delen en af en toe de vraag te stellen: wat doet u aan kwaliteitsborging?

Uit Aannemer april 2017. Het vakblad elke maand ontvangen? Klik hier voor een (proef-)abonnement.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!