Een lage Qv10-waarde wordt steeds belangrijker. Maar kende jij onderstaande lekken al? En houd je er rekening mee in de bouw? Luchtdichtexpert Dirk Jan Karsten noemt vijf plekken die vaak vergeten worden.
1. Het toilet
“De wc is een belangrijk luchtlek. En dan niet de doorvoer, zoals veel mensen denken. In Nederland bouwen we veel met kalkzandsteen. Op die systemen vormt het stucwerk de luchtdichte laag. Maar op plekken waar niet gestuct wordt, is er dus geen goede luchtdichting. Het reservoir van een wc wordt vaak al in de ruwbouw geplaatst en dus wordt daar niet gestuct. Dit geldt uiteraard alleen bij wc’s die tegen een buitenmuur worden geplaatst. Hetzelfde geldt trouwens bij standleidingen voor rioolbuizen. Achter deze buizen zit geen stucwerk, dus lekt het daar ook.”
2. Onder de dekvloer
“Enigszins vergelijkbaar met het eerste punt is het lekken van lucht onder de dekvloer. In Nederland is de normale volgorde van werken: eerst komt de installateur, dan gaat de dekvloer erop en dan komt de stukadoor. Dat betekent dat er op het stukje muur ónder de dekvloer geen stucwerk zit. Bij de plint lekt het dus rondom de vloer. En dat zijn beste afstanden. Het is niet het eerste waar je mee aan de slag hoeft, maar naarmate de luchtdichting naar 0,4 of lager moet, dan komt dit er zeker bij.”
3. Installatiewerk
“Lekkage uit installatiewerk, bijvoorbeeld bij wandcontactdozen, wordt vaak onderschat. Denk ook aan het buisje van de deurbel, of elektrische bediende screens aan de buitengevel. Zulke screens hebben een buisje dat rechtstreeks naar buiten gaat. Ook bij op afstand bediende screens loopt de voeding via een buisje naar binnen. Daar zie je bij een blowerdoortest lucht naar buiten lopen.”
4. Glaslatten
“Glaslatten zijn met name lek bij kunststof en aluminium. Het is niet veel, maar komt altijd voor. Het probleem komt voort uit glaslatten die net niet passen of verstek gezaagde glaslatten waarbij de hoeken niet aansluiten. Door een kozijn heel nauwkeurig in elkaar te zetten, door rondom te kitten of door precies passende glaslatten is dit te voorkomen. De glassponning is altijd ventilerend, dus de glaslat is de enige dichting. Die moet goed zijn.”
5. De mantelbuis
“Eentje die ik zelf altijd gek vind. In elke meterkast worden mantelbuizen aangebracht voor de nutsvoorzieningen. Deze buizen worden rondom afgedicht tegen de vloer. Maar nadat het nutsbedrijf is geweest, komt er altijd lucht tussen de kabel en de buis door. Er wordt dan blijkbaar toch lucht aangezogen dwars door de grond, tuin en tegelwerk heen. Ik heb er geen goede verklaring voor.”
Dirk Jan Karsten was jarenlang zelf aannemer en besloot in 2014 andere bouwers te gaan adviseren over luchtdichting. Ook geeft hij trainingen en heeft hij een webshop. “Met een relatief lage investering kun je grote stappen maken op het gebied van luchtdichtheid. Zo maken we samen betere gebouwen.”
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.