#Bouwplaats #Digitalisering #Veiligheid

‘100 ways to die at work:’ Veiligheid is geen spelletje

Leerlingen spelen '100 ways to die at work'.

Maar leren over veiligheid kan wél met een spelletje. Dat vindt in ieder geval arbeidshygiënist en veiligheidskundige Tamara Onos. Zij bedacht en maakte ‘100 ways to die at work’.

Emissierisico’s

100 ways to die at work is een spellenreeks in ontwikkeling. In ieder spel leert een deelnemer iets over veiligheid, bijvoorbeeld de betekenis van gevarensymbolen of de risico’s van dieselmotoremissie. Dat laatste spel ontwikkelde Onos in samenspraak met Volandis.

Toolbox 2.0

“100 ways to die at work is eigenlijk een toolbox 2.0”, vertelt Onos. “Ik ben van huis uit arbeidshygiënist en veiligheidsdeskundige. Als hobby schrijf ik thrillers en daar heb ik als grap een keer een moordspel bij gemaakt. Toen bleek dat je bij zo’n spel ongemerkt kennis kunt overdragen en dat het bovendien veel leuker is dan een toolboxmeeting, waarbij mensen toch vaak achteroverleunen.”

Doen = leren

Samen met vormgever 100 kilo en gamedesigner Living Story ging Onos aan de slag. Het spel over gevarensymbolen, ontwikkeld voor TechnoHub Woerden, testte ze uit op leerlingen van Havo 3: “Eerst was er protest, want andere leerlingen mochten lassen en solderen en deze groep moest het spel spelen. Maar na drie minuten was iedereen om.” Tijdens het spel ontstaat er een gevaarlijke situatie waarbij een team van maximaal vijf spelers een collega moeten redden en zelf ook veilig moeten blijven. “Door te doen, leer je”, zegt Onos.

Discussies

De versie over dieselmotoremissie werd getest door leerlingen van een bouwopleiding, vertelt Onos: “Er ontstond echt discussie over beslissingen die ze wel of niet zouden nemen. En naderhand renden ze direct naar hun eigen werkplaats om dingen te checken.” Een ander voordeel dat Onos noemt, is het spelen als team: “Iedereen kan meedoen, hoe klein je rol ook is. Vergelijk het met een escaperoom: iedereen pakt zijn rol en ziet weer andere dingen. Er worden verschillende vaardigheden aangesproken. En ook de achteroverleuners doen uiteindelijk altijd mee.”

Iedereen houdt van spelletjes

Inmiddels wordt het spel binnen meerdere bouwbedrijven daadwerkelijk gebruikt. Vaak eerst door de KAM-coördinatoren en daarna weer met andere mensen in het bedrijf. Onos: “Sommige bedrijven denken dat hun mensen geen spelletjes willen spelen, maar de reacties zijn tot nu toe altijd goed.” Geïnteresseerde bedrijven kunnen het spel aanschaffen via de webwinkel van 100 way to die at work. Volandis deelde de spellen uit tijdens recente workshops en één-op-één-gesprekken. Bedrijven die interesse hebben, kunnen contact opnemen met Volandis. Tamara Onos is zelf alweer bezig met nieuwe spellen: “Ik zou bijvoorbeeld graag nog iets doen met fysieke belasting, geluid of adembescherming.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!