Partnercontent
#Bouwplaats

Veiliger werken voor alle bouwvakkers

Onveilige bouwplaatsen zijn overal. En op een onveilige bouwplaats, zit een ongeluk in een klein hoekje. Daarom worden de voorschriften steeds strenger. Er moet meer aandacht komen voor veilig werken, vindt ook de inspectie SZW. Maar hoe doe je dat precies? Welke punten kun je nu al aanpakken?

Misstanden in de bouw

Doordat de bouw aantrekt, ontstaat er een groter risico voor het veilig werken. Zo rukte in 2018 de Inspectie SZW nog uit naar een groot bouwproject in Utrecht. Daar werden talloze misstanden  aangetroffen. Daarna kondigde de inspectie aan om meer grote bouwprojecten onverwacht te controleren.

De kans op ongevallen in de bouw neemt toe. Daarom is het belangrijk dat aannemers en bouwvakkers zelf meer aandacht hebben voor veilig werken. Want een veilige werkplek begint bij jezelf. Gebruikmaken van goed gereedschap en een veilige bouwplaatsinrichting, zijn de eerste stappen die gezet moeten worden.

Waar zitten de risico’s?

De belangrijkste oorzaken van ongevallen op de bouwplaats, zijn een gebrek aan motivatie, alertheid en veiligheidsbewustzijn. Er zijn te weinig regels opgesteld en te weinig afspraken met elkaar gemaakt. Het werken op hoogte is een van de grootste risico’s: daar komen de meeste ongevallen voor. Er gelden wel al strengere regels voor het werken op rolsteigers, maar de kans op een ongeval blijft groot.

Daarnaast worden bouwvakkers blootgesteld aan gevaarlijke stoffen als asbest en kwartstof. Lang niet alle bedrijven registreren dat ze daarmee werken, terwijl dat wel verplicht is. Kwartstof komt bijvoorbeeld vrij tijdens het boren, frezen, zagen, slijpen en hakken. Op lange termijn kan kwartstof zorgen voor longziekte, of zelfs kanker.

Meer aandacht voor veiligheid

Er moet meer aandacht komen voor de veiligheid. Zo moet er bijvoorbeeld stofvrij gereedschap gebruikt worden. Dit gereedschap vinden aannemers en bouwvakkers bij kwalitatieve organisaties, zoals AIC. De gereedschappen die hier worden aangeboden, kunnen veilig worden gebruikt. Als je wilt weten of een gereedschap geschikt is, kun je dit zien bij de organisatie TNO. Deze organisatie test en keurt gereedschappen.

Een veilige bouwplaats begint bij jezelf. Wijs elkaar op gevaarlijke situaties en investeer in persoonlijke beschermingsmiddelen. Jaarlijks kosten de financiële consequenties van arbeidsongevallen zo’n 270 miljoen euro. En dan spreken we nog niet van het aantal levens dat verloren gaat door een ongeluk. Investeren in de veiligheid is dan ook hard nodig.

Dit artikel is partnercontent van AIC.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!