#Bouwplaats #Gezondheid

Veel vragen rondom het coronaprotocol

Digitaal werken, werk uitstellen of verplaatsen, tilhulpmiddelen inzetten en vooral vooraf contact zoeken met klanten en opdrachtgevers.

Bouwers kunnen prima doorwerken met inachtneming van de nieuwe protocollen. Maar ze moeten er wel creatief mee omspringen. Met name het reizen van en naar klussen en de benoeming van de zogeheten ‘corona-deskundige’ is een dingetje.

Het advies is bijvoorbeeld om niet meer met twee mensen dingen te tillen, maar om tilhulpen te gebruiken. Ook apart reizen is het devies: niet met veel mensen opgepropt in een busje, zo bleek uit het webinar dat Bouwend Nederland mede organiseerde. Ook toiletten moeten na elk bezoek worden gereinigd.

Protocol

Veel vragen over het nieuwe protocol Samen Veilig Werken dat werkgevers en werknemers in de bouw en installatietechniek hebben opgesteld. Alleen al naar het webinar dat dinsdagmiddagmiddag gehouden werd, keken duizenden mensen uit de branche. Kennis- en adviescentrum Volandis wordt overspoeld met vragen.

Hier kunt u het webinar terugkijken.

Het protocol is opgesteld voor bedrijven in de bouw- en technieksector en is een voorwaarde om in deze tijden te kunnen blijven doorwerken. Naast deze vuistregels zijn uiteraard ook de RIVM-richtlijnen leidend.

De gedragsregels worden de komende periode actief naar werkgevers en werknemers in de bouw- en technieksector gecommuniceerd. De belangrijkste punten zijn: ga zo veel mogelijk zelfstandig naar de bouwplaats, werk in kleine vaste teams op vaste locaties, houdt 1,5 meter afstand en overleg en eet niet samen in een bouwkeet.

Klantenwerk aan huis

Voor werkzaamheden in huis is het belangrijk dat bewoners zoveel mogelijk in een andere ruimte verblijven, zij en de werknemers niet verkouden of ziek zijn en dat er 1,5 meter afstand wordt gehouden. Ook moeten bouwers hun klanten van tevoren actief gaan bellen. Is de klant akkoord, is de werkplek ‘coronaproof’, is de bewoner gezond?

Bij gezondheidsklachten mag de klus niet doorgaan, mits die niet strikt noodzakelijk zijn. Storingen en lekkages die opgelost móeten worden, vallen niet onder het protocol. Dan wordt aangeraden zo voorzichtig mogelijk te werk te gaan en elk contact met mogelijke ziektebronnen te vermijden.

Bekijk hier het protocol Samen Veilig Doorwerken.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!