Heijmans en CyBe Construction hebben twee bekistingen geprint met een 3D-betonprinter. Het is de eerste keer in Nederland dat constructie-elementen op deze manier zijn gemaakt. De geprinte bekisting blijft onderdeel van het constructie-element; het is daarmee een vorm van verloren bekisting.
“Hoewel de techniek nog testwerk en verfijning vereist, biedt 3D-betonprinten bovenal de nodige kansen”, zegt Jurre van der Ven van Heijmans. “We streven naar het printen van een dubbel gekromde betonnen bekisting die we vullen met gewapend beton en gaan toepassen bij een brug of viaduct. Want als een element sterk genoeg is voor zo’n zware constructie, zal die ook doorontwikkeld kunnen worden voor toepassing in de woningbouw. De testen die we nu hebben uitgevoerd zijn geslaagd.”
Uitgevoerde test
Heijmans en CyBe hebben twee betonnen bekistingen geprint. De eerste 3D-print was een holle bekisting (1,25 meter breed, 35 cm diep en 3,1 meter hoog) die gevuld werd met water om de maximale ‘bekistingdruk’ vast te stellen. Tijdens de proef werd continu de temperatuur van het beton – CyBe Mortar – gemeten. Het printen van de bekisting duurde ongeveer 30 minuten.
De tweede bekisting heeft een rechte en een dubbel gekromde zijde en een hoogte van 2,5 meter. Tijdens het printen werd de onderste helft van de gekromde zijde strak afgewerkt. Enerzijds om na te gaan hoe vlak en strak geprint beton na nabehandeling is en anderzijds om aangroei van mos en algen te onderzoeken. De bekisting (volgestort met beton) is voor het hoofdkantoor van Heijmans geplaatst en werd in circa 25 minuten geprint.
Heijmans en CyBe verwachten medio 2017 een geprint bekistingselement in te zetten bij een project.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.