#Bouwplaats #Gereedschap

Steeds meer ‘zwaar’ bouwgereedschap op betere accu’s

Breekhamer op 40 V accu van Makita (foto: Makita).

Steeds meer gereedschap voor zwaar werk op de bouw herbergt een accu. Met de introductie van het nieuwe 40 V Max XGT platform is er bij Makita voor nagenoeg alle toepassingen een accu-machine beschikbaar. Hilti introduceert in september een nieuw accuplatform, Nuron, waar zowel lichte als zware gereedschappen op kunnen werken. Ook bij Metabo en Festool maakt de accu een opmars in het ‘zware’ assortiment. Maar navraag leert dat er altijd een markt zal blijven voor gesnoerd gereedschap.

Effectief

In feite kan elk handgereedschap of stationaire bewerkingsmachine met een accu worden uitgerust; maar de vraag is dat vanuit oogpunt van milieu en ergonomie wel zo effectief is. Voor volcontinue functionerende bovenfrees, tafelzaag of zware breekhamer kiest de gebruiker waarschijnlijk liever voor 220 V dan een accu.

Makita

Makita deinst er niet voor terug het accuvermogen flink op te schroeven voor heavy duties; zie het nog vrij recente 40 en zelfs 80 V Max XGT-platform. Geschikt voor bijvoorbeeld de zware boorhamers en drilboren en de doorslijper op 80 V die gezien wordt als een gelijkwaardige vervanger van het ‘broertje’ op brandstof. Ook de zware cirkel- en afkortzagen zijn beschikbaar op accu.

“Wij zijn gestopt met de productie van brandstofproducten om onze visie van een wereld zonder snoeren en brandstof te onderstrepen”, zegt marketingmanager Ad Huizenga van Makita. Volgens hem is de nieuwe generatie toegepaste accu’s compacter en persen de cellen er meer kracht, vermogen en langere run-times uit. Bovendien laden de moderne accu’s steeds sneller op, zodat er geen onnodige vertraging ontstaat.

Afkortzaag van Festool ook op accu in combinatie met stofzuiger (foto: Festool).

Niet alles op accu

Niet alle gereedschapsfabrikanten marcheren zo snel als Makita bij de transitie van gesnoerd naar accu. Metabo en Festool zullen bijvoorbeeld niet alle stationaire bewerkingsmachines uitsluitend uitrusten met een accu. Bovendien maken ze geen gebruik van hogere accu-vermogens van 40 of 80 V. Simpelweg, omdat hun klanten daar geen behoefte aan hebben omwille van ergonomie en de aard van de werkzaamheden.

Afkortzaag van Festool ook op accu in combinatie met stofzuiger (foto: Festool).

Metabo

“Wij kijken kritisch naar de inzetbaarheid van het gereedschap voor de type klus en de machine en de betaalbaarheid voor de klant. Voor het assortiment handgereedschap en machines die op accu werken is ons maximum 2 x 18 V”, zegt Enno Riemersma, brand & productmanager bij Metabo.

Festool

Festool zit vergelijkbaar in de ‘wedstrijd’ dan Metabo. Een bovenfrees of een zaagtafel wordt (nog) niet met accu geleverd; de zwaarste afkortzaag is binnenkort wel uitgerust met deze krachtbron. “Festool steekt heel veel tijd in marktonderzoek voordat een machine of gereedschap van gesnoerd overgaat op accu”, zegt marketingmanager Danny Huijzer. “Meer zaken spelen een rol dan alleen kracht en uithoudingsvermogen van het apparaat, zoals looptijd, ergonomie en inzetbaarheid.” Net als Metabo werkt Festool met maximaal 2 x 18V.

Hilti

In september introduceert Hilti het nieuwe accuplatform Nuron. Grootste verbetering: de kracht van de accu’s wordt volgens het bedrijf beter overgedragen op gereedschap, waardoor de gebruiker veel meer vermogen tot zijn beschikking heeft. “De komende jaren groeien wij door op het nieuwe platform met als doestelling zoveel mogelijk snoerloos te werken, met alle Nuron-accu’s op een en het hetzelfde platform”, aldus commercieel directeur Ebén Joubert.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!