#Bouwplaats #Personeelszaken

Social learning nieuwe vorm van scholing in de bouw

Social learning is een nieuwe vorm van scholing in de bouw. Ook de bouwplaatsmedewerker kan tegenwoordig niet meer zonder i-pad, laptop en desktop. Steeds vaker volgt hij cursussen online, wel of niet in combinatie met een praktijkexamen op de bouwplaats.

Het traditionele scholingsfonds is inmiddels vervallen. Het hiaat wordt opgevuld met online learning. Scholing die makkelijk en efficiënt te volgen is voor het bouwplaatspersoneel dat overdag productie moet draaien om de strakke deadline te halen. Want voor een klassikale cursus ben je als timmerman zo een dag kwijt en dat productieverlies kan de aannemer steeds moeilijker voor zijn rekening nemen. “Online learning kun je doen wanneer je het wilt en hoe lang je het wil. Zolang je maar binnen de gestelde tijd de cursus afrondt. Elke module eindigt met een opdracht. Als je die gehaald hebt, ga je door naar het volgende hoofdstuk”, schetst Rob van Nieuwburg, adjunct-directeur bij Bouwradius.

Online scholing

Bouwradius start in mei met tien online learning cursussen die via 25 pilot-bedrijven worden uitgerold. In totaal zal het aanbod voor 2016 circa 23 cursussen omvatten. Kleine en grote bouwbedrijven hebben volgens Van Nieuwburg enthousiast gereageerd op deze digitale online scholing.

Behalve een gunstiger prijs en minder productie-uitval hoopt Bouwradius dat de discussie tussen deelnemers over de lesstof gestimuleerd wordt. “Cursisten zien de antwoorden die de mede-cursist geeft op vragen. Daar kunnen ze op reageren. Dit online learning systeem is een platform voor discussie over bepaalde bouwmethodes, veiligheid, management of bijvoorbeeld bouwproducten. Een soort social learning.”

Delen van fouten bevordert kwaliteit

Vastbouw is een van de aannemers die een e-learning cursus over het voorkomen van faalkosten heeft gevolgd. Het duurde overigens wel even voordat de tien startende personeelsleden -allen bouwplaatsmedewerkers- online de discussie met elkaar aangingen, zo merkte uitvoerder Alfons Legtenberg van Vastbouw. “Men is dat niet gewend. Onze vrees was van tevoren dat als iemand kritiek levert die informatie online vastligt. Ik zie die ontwikkeling overigens wel positief; het delen van fouten bevordert volgens mij de kwaliteit van het bouwen. Mijn jongens mogen van alles tegen me zeggen”.

Twee van de tien deelnemers hielden het gedurende de cursus voor gezien. Zij vonden niet de energie de e-cursus te voltooien of vonden het lastig om met de computer en het programma om te gaan. “We hebben gemerkt dat 55+ moeite hebben met deze manier van leren. Zij zijn niet verplicht tot e-learning; de klassikale dagcursussen blijven voor deze groep bestaan. Overigens begeleidt een moderator de deelnemers aan de e-cursus online. We hameren op het social learning aspect, want door het delen van kennis beklijft de lesstof pas echt”, weet Van Nieuwburg.

De cursist kan in eigen tijd de cursus doen. FOTO: SUZANNE VAN DE KERK

Management en werkvloer verbinden

Een social learning cursus bestaat vaak uit een Powerpoint-prestatie met tekst en begeleidende video’s en afbeeldingen en links naar functionele websites. Op deze visuele manier hoopt Bouwradius dat de cursisten beter inzicht krijgen waarmee ze bezig zijn en dat ze makkelijker in staat zijn om collega’s te voorzien van advies en tips. Dat kunnen zelfs werknemers zijn van een ander bouwbedrijf die dezelfde module volgen. Via een groepsapp kun je elkaar op de hoogte houden van de lesresultaten. Een aantal cursussen kan worden afgesloten met een praktijkdeel.
Cursisten worden in staat gesteld om foto’s en filmpjes aan de lesstof toe te voegen om zodoende best-practices te creëren en de onderlinge discussie te bevorderen tussen de werkvloer en het management. “Die twee werelden liggen nogal eens uit elkaar. Met behulp van social learning verbind je deze werelden”, aldus Van Nieuwburg.

Belangstellenden voor een social learning cursus kunnen een abonnement nemen op alle cursussen. Dat kost 180 euro per jaar, fiks goedkoper dan een traditionele klassikale training à raison van 240 euro per cursus. Bovendien krijgt de cursist er online een volledige kennisbank bij met een reeks van praktische onderwerpen die hij er nog eens op kan naslaan.

Binnenkort zal Bouwradius ook online learning cursussen aanbieden aan zzp’ers die volledig zelfstandig opereren. Het lesprogramma moet daarop afgestemd worden en dat kost nog enige tijd. “Met de zzp-markt hebben wij minder contact dan met bedrijven. Via social media, website en de groothandel zullen we deze groep benaderen. Aannemers hebben belang bij goed geschoolde zzp’ers, dus we zien daar zeker marktpotentie”.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!