De overheid zou plannen hebben om naast de 7 miljoen euro die al op het praktijkleren wordt bezuinigd, ook de hele subsidie voor praktijkleren (werkend-leren onderwijs, bbl) af te schaffen. Die plannen zijn zo concreet dat werkgevers en werknemers (VNO-NCW, MKB Nederland en FNV) er gezamenlijk tegen protesteren.
Bedrijven krijgen nu nog een subsidie van tussen de 2.500 en 2.700 euro per jaar per leerling in de Beroeps Begeleide Leerweg (bbl). Dit geldt als een tegemoetkoming aan de bedrijven, die zelf ook kosten maken. Gemiddeld voor alle branches in Nederland zo’n 12.000 euro per leerling per jaar. De overheid zou nu serieuze plannen maken om deze subsidieregeling, die geldt voor 200.000 leerbanen, op termijn af te schaffen. Voor het komende schooljaar is al een bezuiniging van 7 miljoen euro aangekondigd, een verwaarloosbaar bedrag op de 540 miljoen die de regeling de overheid volgens een snelle rekensom kost.
De protesterende partijen wijzen er op dat leerlingen in een bol-opleiding, die dus voltijds leren en stages lopen, de overheid circa 7.000 euro per leerling kost. Het dubbele van een bbl-leerling.
Extra kosten praktijkleren
De Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven heeft becijferd wat het de bedrijven per sector extra gaat kosten om hetzelfde aantal leerlingen in bbl op te leiden: in de bouw& Infra zou het gaan om circa 11,5 miljoen.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.