#Bouwplaats #Bouwtrends #Gevels

Prefab kopgevel biedt oplossing bij plaatsgebrek

Geveke Bouw en Ontwikkeling heeft bij de bouw van nieuwe woningen in Huissen geen plaats voor de metselsteiger bij een van de kopgevels. Een kant-en-klare wand met een staalframeopbouw met isolatie en steenstrips biedt uitkomst.

Het gebied Van Kleefstraat, Van Kleefplein en Van Gelrestraat in Huissen wordt vernieuwd in opdracht van woningcorporatie Waardwonen. De huidige 77 eengezinswoningen in de volkswijk worden gesloopt, omdat ze niet meer voldoen aan de wensen van deze tijd. Geveke Bouw en Ontwikkeling bouwt er 112 woningen voor terug: 38 grondgebonden woningen plus 74 appartementen verdeeld over twee woongebouwen. De sloop en bouw vinden plaats in twee fases.

De grondgebonden woningen worden opgetrokken in prefab betonnen wanden, lichtbeton binnenwanden, kanaalplaatvloeren en een prefab scharnierkap. De gevels worden traditioneel afgewerkt met metselwerk.

Niets aan de hand, behalve bij een van de kopgevels van één van de woningblokken. Daar blijkt met vijftig tot zestig centimeter tussen een bestaande tuinmuur en de zijgevel van de nieuwe woning te weinig ruimte te zijn voor de metselsteiger.

Oplossing

Geveke zit hierdoor wel met een probleem en klopt aan bij Alvon, leverancier van het betoncasco en onderdeel van CRH Structural. “We werken sinds jaar en dag samen met Geveke”, zegt accountmanager Jan Jelle Kuipers. “Hebben jullie een oplossing”, was de vraag die de leverancier kreeg via de werkvoorbereiding van het bouwbedrijf.

Een mogelijke oplossing was de toepassing van Stalius-staalframe-elementen. Sinds 2014 heeft CRH Structural deze gevelsluitende elementen in haar assortiment. Stalius is hiermee een aanvulling op de bestaande rij bedrijven binnen CRH Structural. De Stalius-elementen kunnen als dragende gevel ingezet worden, maar bij dit project wordt gekozen om een combinatie te maken van staalframe met beton en een prefab gevelelement. “Staalframe-oplossingen zijn redelijk bekend, maar voor ons is deze combinatie ook een pilot”, zegt Kuipers.

Opbouw

Stalius maakt in de fabriek in Veenoord twee elementen: een van 9,40 bij ruim 3 meter voor de eerste verdieping, voorzien van een kant-en-klaar beglaasd kozijn. Daarnaast een topgevel. Beide zijn opgebouwd uit 100 mm lichtbeton waarop het staalframe is verankerd. Dat staalframe is gevuld met steenwol. Daarop is aan de buitenzijde Blauwplaat XPS-isolatie bevestigd, voorzien van steenstrips.

In totaal zorgt dit voor een element van 379 mm dik. Voor bijvoorbeeld de vereiste isolatiewaarde had de gehele opbouw best dunner kunnen zijn, zegt Kuipers, maar dan waren de elementen niet in één lijn geplaatst met de begane grond, waar is gekozen voor een betongevel als buitenblad. Het in één lijn plaatsen was een eis van de opdrachtgever.

‘Keurige lintvoeg’

De elementen zijn goed doorgerekend wat betreft maatvoering. De ruimte tussen de twee elementen, ter plaatse van de verdiepingsvloer, is gedicht door het staalframe plus steenstrips van het kopgevelelement langer te maken aan de bovenzijde. “Dat viel precies goed. Je ziet een keurige lintvoeg”, zegt Lars Lingbeek. “Toch knap, aangezien het ruwbouw is en je dan vaak praat over centimeters in plaats van millimeters”, vindt Kuipers.

Het resultaat stemt tevreden. “Voor de kopgevel is dit een goede uitkomst. Hier kan het ook, omdat je de wand op de kopoplegging van de kanaalplaten zet. Als dit zou moeten gebeuren in de andere richting, moet je rekening houden met de toog in de langsoplegging van de kanaalplaten.”

Beeld: Stalius/CRH Structural

Dit artikel is verschenen in de Aannemer van februari. Klik hier voor een (proef)abonnement.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!