‘Ja, ik zie je, zie je mij ook? En hoor je mij?’ Geluiden op de achtergrond, spelende kinderen, blaffende honden, timmer- en werkrumoer… Zo ziet onze nieuwe werkplek er momenteel uit. Digitaal stappen we, uit noodzaak geboren, massaal onze nieuw aangemeten werkomgeving binnen. En dat gaat snel. Vergaderen lijkt nu efficiënter en als ik eerlijk ben: de koffie smaakt beter. Het is even wennen, maar na de vierde week krijgen we het ritme te pakken.
Ondertussen worden we ook geconfronteerd met wel of niet bewust bouwen tijdens de coronacrisis. Dan lijkt er ineens van alles aan de hand. En dát zien wij bij ons binnenkomen. Projecten die zijn aangemeld bij Bewuste Bouwers staan namelijk geregistreerd op www.verbeterdebouw.nl en in de VerbeterDeBouw app. Omwonenden kunnen via deze tools meldingen doen naar het project, bijvoorbeeld van zaken waar zij last van hebben of die ze juist heel goed vinden gaan.
Wat wij natuurlijk van voorgaande jaren en metingen wel wisten, is dat geluidsoverlast met stip op 1 staat als hinder voor de omgeving. Daar kregen wij jaarlijks ca. 600 meldingen van binnen (op gemiddeld 400 projecten). Maar toen de scholen door de crisis gesloten werden, is het écht los gegaan.
Het is logisch dat geluiden meer opvallen nu mensen meer thuis zijn. En dus is het ook niet vreemd dat er meer klachten zijn over geluidshinder. Aannemers die vroeger dan gewoonlijk beginnen – er zijn immers nauwelijks nog files – radio’s die op luid gaan en medewerkers die hard meezingen op muziek die misschien niet ieders smaak is. We hebben gepiekt, soms wel naar 50 tot 60 meldingen per dag over de herrie. Daar moesten we wat mee doen, want bewust bouwen betekent ook bewust met de omgeving in gesprek gaan. Hoe doe je dat, nu de wereld op zijn kop lijkt te staan?
We hebben daar de Corona Communicatie Toolbox voor ontwikkeld, die dagelijks gevuld wordt met tips, goede voorbeelden en hulpmiddelen, zoals flyers waarmee de omgeving wordt geïnformeerd over de werkzaamheden en de maatregelen. Gelijktijdig wordt ook in deze flyers begrip gevraagd aan die omgeving en wat zien we? Daar waar de flyers zijn rondgebracht zijn de meldingen die over overlast via de meldingsapp binnenkomen vanuit de omgeving met 90% afgenomen. The proof of the pudding is in the tasting… dan zet ik nu thuis de muziek weer wat harder – zonder de buren tot overlast te zijn – en schenk ik nog een kop koffie in…
Anneke Witte is directeur bij Bewuste Bouwers, aanjager van een beter imago voor de bouw. Dat begint bij de bouwplaats. Bij het bouwhek houdt de wereld niet op, maar begint hij juist. Lees alle blogs van Anneke Witte.
https://www.heras-mobile.nl/bouwhekken/noise-control-barrier Bij Heras kun je terecht voor Noise Control Barriers. Een soort doeken die je tegen de hekken hangt of direct op de bron plaatst. De doeken reduceren geluid en nemen vooral de hoge pieken en storende doffe geluiden weg.