#Bouwplaats #Bouwtechniek #Gezondheid

Positieve meetresultaten bij toepassing pur

Tussentijdse luchtdichtheidsmeting bij achttien NeroZero-woningen, najaar 2020.

Pur alleen is niet blijvend luchtdicht, is een vaak gehoorde uitspraak. Maar is dat zo? Willem Koppen, directeur van Koppen Bouwexperts, komt na metingen in de praktijk tot een andere conclusie.

Er zijn allerlei verhalen over de toepassing van pur. Een vaak gehoorde uitspraak is dat pur na verloop van tijd niet meer functioneel is (en zelfs loskomt) en dat daardoor de luchtdichting van het gebouw slechter wordt of dat zelfs schade ontstaat. Als dat werkelijk zo is, dan is dit een goed verkoopargument voor andere (kostbare) producten. Niet meer purren, maar wel plakken en smeren dus? Wij zijn benieuwd naar de oorsprong en onderbouwing van deze uitspraak.

Meten is weten

Eind 2020 heeft Delfsma Bouw achttien NeroZero-woningen opgeleverd in De Draai in Heerhugowaard. Alle woningen zijn afzonderlijk gemeten op de luchtdoorlatendheid vlak voor de oplevering (zie ook het artikel ‘Tussentijdse meting laat zien waar het lekt’).

De bouw was traditioneel. Alleen de kopse kanten van de kanaalplaten zijn afgeplakt; verder is er voor de luchtdichting uitsluitend purschuim toegepast. Alle woningen scoorden een qv;10-waarde van onder de 0,30 en een aantal zelfs onder de 0,20. Dat valt in de categorie zeer goed.

Afgelopen april – zestien maanden later – zijn in bewoonde toestand bij deze woningen wederom luchtdoorlatendheidsmetingen gedaan. De conclusie is dat de luchtdichting van alle woningen is verbeterd. Op één woning na. Oorzaak van de verslechtering is een kromme deur. Dit is na de oplevering ontstaan. Oorzaak van de verbetering is naar onze mening de wand- en vloerafwerking die de bewoners zelf hebben aangebracht. De meetinspecteurs hebben alle pur-naden bekeken en met de rookproef getest. Deze bleken allemaal functioneel intact te zijn.

Wij kunnen niet anders concluderen naar aanleiding van dit onderzoek dan dat de pur klaarblijkelijk functioneel is aangebracht en de luchtdichting na zestien maanden niet negatief heeft beïnvloed.

Geen schademeldingen

In de afgelopen vijfentwintig jaar hebben wij als bouwkundig expertisebureau géén schade gezien of gemeld gekregen als gevolg van defect geraakte, functioneel aangebrachte pur. Wij hebben daar telkens wel nadrukkelijk naar gevraagd bij alle trainingen die wij geven, aan alle luchtdichtingsfabrikanten en aan collega schade-experts.

qv;10-waarde
De qv;10 geeft de hoeveelheid lucht per seconde per m2 gebruiksoppervlakte aan die door de schil van het gebouw trekt (infiltreert) bij een drukverschil van 10 pascal tussen de ene (loef)zijde en andere (lij)zijde van het gebouw. Ter vergelijking: 10 pascal ontstaat bij een kleine windkracht 2.

De enkele melding van schade die binnenkwam, was te herleiden naar niet-functioneel aangebrachte pur. Ofwel: niet ‘vol en zat’ aangebracht, te droge of te vochtige ondergrond, te kleine of te grote stelruimte en/of onvoldoende verankerde ondergrond. Allemaal ontstaan als gevolg van ‘onbewuste onbekwaamheid’ en op te lossen door kennisoverdracht.

Desgevraagd geven wij het advies om purschuim functioneel ‘vol en zat’ aan te brengen in een voegbreedte tussen 8 en 40 mm en met een voegdiepte van circa 25 mm. Voor de ondergrond verwijzen wij naar de voorschriften van de fabrikant.

Dit artikel is gepubliceerd in Aannemer 2022-04.

Willem Koppen, directeur van Koppen Bouwexperts in Broek op Langedijk, is expert op het gebied van luchtdicht bouwen. Met een reeks aan artikelen en publicaties zet hij zich in om over dit onderwerp meer bewustzijn te creëren.

Heeft u pur-schade ervaren die wel te herleiden is naar functioneel aangebrachte pur?
Mail naar wk@koppenbouwexperts.nl

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!