Stukadoors zijn positief over het gebruik van een exoskelet tijdens hun werk. Dat blijkt uit onderzoek van TNO in opdracht van Knauf en de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA).
Zwaar werk
Het vak van stukadoor is een fysiek zwaar beroep met kans op schouderklachten. Een stukadoor werkt op verschillende hoogtes met verschillende houdingen en bewegingen. Het geteste exoskelet van ontwikkelaar Skelex ondersteunt de arm met een veermechanisme bij werk met geheven armen. In totaal deden 39 stukadoors 6 weken lang mee met het onderzoek. Ze mochten zelf weten of en wanneer ze het exoskelet gebruikten.
Driekwart positief
93% van de stukadoors in het onderzoek geeft aan dat het exoskelet ze lichamelijk ondersteunt. Daarnaast geeft 45% geeft aan dat zij zich minder vermoeid voelden aan het eind van de dag. 65% van de stukadoors wil het exoskelet in de toekomst gaan gebruiken. De deelnemende stukadoors bleken het exoskelet vooral aan te trekken bij het stukadoren van plafonds. Bij werkzaamheden aan de muur was het gebruik minder en bij voorbereidend werk draagt men het exoskelet liever niet. De stukadoors geven verder aan dat de snelheid van werken en de kwaliteit hetzelfde blijft. Het meest genoemde voordeel was de lichamelijke ondersteuning. Als nadeel noemen de stukadoors een belemmering van bewegingen in kleine ruimtes.
Minder schouderbelasting
Eerder deed TNO al onderzoek naar exoskeletten in een testsituatie. Hieruit bleek dat met exoskelet de spieractiviteit in de schouders tot 30%-40% minder was tijdens het stukadoren. De NOA en Knauf zijn blij met de resultaten. Knauf gaat dit exoskelet binnenkort in het assortiment opnemen.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.