Binnenkort wordt het mogelijk om een robot in te zetten voor metselwerk. Na de vakantie worden de eerste twee exemplaren met de naam PAX ingezet op de bouwplaats, vertelt directeur Jeroen-Bas Menschaar van ontwikkelaar ROPAX. “De echte testfase is nu ten einde, maar het testen stopt niet. Ballast Nedam is in het afgelopen jaar betrokken geweest bij de eindontwikkeling van de PAX en heeft de eerste twee productversies aangeschaft. Laudy Bouw & Ontwikkeling en Heddes Bouw & Ontwikkeling zullen deze metselrobots in de praktijk gaan brengen. Ze worden zowel op de bouwplaats als in de prefabricage ingezet.”
Geschikte mortel
Het afgelopen jaar werd er volop getest in de fabriek en op een bouwplaats. Niet in het diepste geheim, maar wel zonder al te veel publiek of aandacht. Dat had ook met veiligheid te maken, geeft Menschaar aan. Bij het testen op de bouwplaats kwamen ze verschillende uitdagingen tegen die opgelost moesten worden: “De mortel bijvoorbeeld moest in onze machine verwerkbaar zijn.” Daarvoor werd er samengewerkt met Remix. Dit bedrijf ontwikkelde Robomix, een verpompbare metselmortel met een lage pompweerstand, een hoge ‘groene sterkte’ (stabiliteit) en een verlengde verwerkbaarheid.
Tolerantie
Een andere praktische uitdaging was de tolerantie van bakstenen. Menschaar: “We meten de bakstenen en hebben daar een algoritme bij bedacht. De machine rekent hiermee vooraf uit hoe hij de stenen gaat leggen. Tevens hebben wij op de machine een zaag zitten om stenen op formaat te zagen en zo het verband te kunnen aanpassen.” De robot kan nu waalformaat en dikformaat bakstenen aan. In de toekomst moet de robot ook smallere bakstenen kunnen verwerken, zo is de wens.
Meters maken
Menschaar verwacht dat de robot het in de praktijk net zo goed gaat doen als tot nu toe bij het testen is gebleken. “Hij moet ingepast worden in het huidige metselproces. Dat moet zich in de praktijk bewijzen. En daarnaast moeten we vooral meters maken om informatie binnen te krijgen.” Bang voor afwachtende of negatieve reacties is hij niet: “De mensen en bedrijven die wij gesproken hebben, waren heel enthousiast. Het aantal metselaars gaat de komende jaren alleen maar omlaag. Nu zijn het er nog 10.000, maar jaarlijks stoppen er een paar 1.000. Dit is tot nu toe de enige oplossing, want voldoende nieuwe aanwas is er ook niet.” Colin Gort, commercieel manager bij ROPAX, beaamt dat: “We hebben veel met metselaars gesproken en zij vinden het leuk om ambacht te leveren, bijzondere dingen te doen. In de praktijk moeten ze nu echter vooral meters maken.” Een robot zou dan juist een uitkomst zijn, denkt Gort: die maakt de meters terwijl de metselaar meer tijd kan besteden aan maatwerk. Een ander voordeel dat Gort noemt, is de ergonomie: “Je staat voor de machine en hoeft niet meer de hele dag gebogen voor een muur te zitten.” Menschaar: “Je tilt nog wel, maar hoeft minder handelingen te doen.”
![](https://www.aannemervak.nl/wp-content/uploads/2022/07/DSC02996-scaled.jpg)
![](https://www.aannemervak.nl/wp-content/uploads/2022/07/DSC02956-scaled.jpg)
![](https://www.aannemervak.nl/wp-content/uploads/2022/07/DSC02952-scaled.jpg)
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.