Als aannemer krijg je vast en zeker wel eens de vraag om een schutting te plaatsen, helemaal nu de zomer voor de deur staat. Hoe zorg je ervoor dat je het juiste advies geeft en waar let je allemaal op bij het plaatsen van een schutting? Hieronder lees je de belangrijkste tips die je mee kunt nemen in het adviseren en plaatsen van een schutting voor een klant.
Doel van de schutting
Allereerst is het belangrijk dat de klant gaat nadenken en bepalen wat het doel is van de schutting. Is het om meer privacy te creëren, wil de klant graag meer schaduw of is de schutting ook voor het buiten houden van ongewenste gasten? Informeer ook over de verschillende soorten tuinpoorten die er zijn en wat de mogelijkheden zijn. Dit zijn allemaal zaken die van te voren uitgedacht moeten worden, zodat de klant een goed en passend advies krijgt.
Hou rekening met regels van de gemeente
Het doel is bepaald en globaal is het duidelijk wat voor een soort schutting er geplaatst moet worden. Breng de klant ook op de hoogte wat betreft regels voor het plaatsen van een schutting, per gemeente kan dit verschillen. Over het algemeen geldt de regel dat een schutting aan de achterkant en zijkant van het huis maximaal 2 meter hoog mag zijn. Gezien dit kan verschillen per gemeente is het alsnog goed om dit van te voren uit te zoeken zodat de klant hier geen problemen mee krijgt.
Het kiezen van het juiste materiaal
Schuttingen heb je in allerlei soorten en maten en als aannemer kun je hier een adviserende rol in hebben. Het is belangrijk om rekening te houden met de wensen van de klant bij het kiezen van het juiste materiaal. Persoonlijke smaak is een belangrijke factor bij het uitzoeken van een schutting. Daarnaast is het ook fijn om een klant te informeren over de verschillende soorten materialen die mogelijk zijn, met alle voor -en nadelen. Hieronder lees je een aantal eigenschappen van zowel een houten als een composiet schutting, dit zijn meest verkochte schuttingen.
Houten schutting
Wil de klant een houten schutting kopen, zorg dan dat de klant een schutting aanschaft gemaakt van duurzaam hout. Er zijn verschillende houtsoorten die duurzaam zijn, bijvoorbeeld Douglas maar ook hardhout zoals Bankirai, Kempas en Keruing wordt veel gebruikt voor schuttingen. Het voordeel van een houten schutting is dat er veel keuze is, het is redelijk makkelijk te plaatsen en hout is een materiaal dat goed te bewerken is. Nadelen van een houten schutting zijn: zachthout is niet heel duurzaam, het heeft onderhoud nodig en een schutting van hardhout kan vrij prijzig zijn.
Composiet schutting
Steeds vaker zie je dat mensen kiezen voor een composiet schutting. Het geeft een moderne uitstraling aan de tuin en dat is wat mensen tegenwoordig mooi vinden. Een composiet schutting bestaat vaak uit 50% gerecyclede kunststofvezels en 50% uit houtvezels, hierdoor is het materiaal erg duurzaam en dit is ook direct het grootste voordeel. Daarnaast is het materiaal betaalbaar en gemakkelijk in onderhoud, ideaal voor een klant die vooral wil genieten van de tuin en niet graag onderhoud pleegt. Een nadeel aan composiet is dat het gevoelig is voor krassen en het heeft een minder natuurlijke uitstraling.
Hou rekening met het soort grond
Voordat de schutting geplaatst gaat worden is het als aannemer erg verstandig om te bekijken waaruit de grond bestaat, daarna kun je een goed advies geven aan de klant. Bij bepaalde grondsoorten, zoals klei of veen, is het bijvoorbeeld aan te raden om de palen extra stevigheid te geven door het plaatsen van een fundering en/of gebruik te maken van beton.
Als aannemer heb je niet alleen de verantwoordelijkheid voor het correct plaatsen van een schutting, ook een adviserende rol innemen is belangrijk. Door aandacht te schenken aan de bovenstaande punten kun je een passend advies geven en zorg je ervoor dat de klant kan genieten van een mooie schutting die een lange levensduur tegemoet gaat.
Dit artikel is partnercontent van Homing XL
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.