#Bouwplaats #Personeelszaken

Lage sectorpremie bij flex-contracten

De lage premie is niet van toepassing op nuluren-contracten en min/max-contracten.

Bouwbedrijven mogen onder voorwaarden per 1 januari 2018 het lage sectorpremiepercentage toepassen voor werknemers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, waarbij de arbeidsduur niet gelijkmatig over het jaar is verspreid. Een mogelijke kostenbesparing voor werkgevers in de bouwsector.

De hoogte van het sectorpremiepercentage – van belang voor de vaststelling van de hoogte van de WW-premies die de werkgever moet betalen – is onder andere afhankelijk van de sector waarin een werkgever opereert. Voor bepaalde sectoren (het bouwbedrijf, maar bijvoorbeeld ook het agrarisch bedrijf, horeca algemeen, culturele instellingen en het schildersbedrijf) wordt binnen de sector ook nog onderscheid gemaakt in hoge en lage sectorpremiepercentages. Dit is een poging om seizoensgebonden werkloosheid in deze sectoren terug te dringen.

Het hoge percentage (5,74% in 2018) geldt voor werknemers met tijdelijke contracten die korter duren dan een jaar. Het lage percentage (1,30% in 2018) geldt voor werknemers met een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor ten minste een jaar of voor onbepaalde tijd. Daarbij moet de omvang van de te verrichten arbeid in de schriftelijke overeenkomst zijn vastgesteld (per week of per maand), tenzij de werknemer binnen een jaar na aanvang van de dienstbetrekking uit hoofde van die dienstbetrekking recht heeft gekregen op een WW-uitkering.

Omvang arbeid/arbeidsduur

In de praktijk ontstond onduidelijkheid over de vraag of de lage premie van toepassing is bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd waarbij de omvang van de arbeid niet wordt vastgesteld per week of per maand, maar voor het gehele jaar. Je spreekt bijvoorbeeld af dat een werknemer op jaarbasis 800 uur werkt (jaarurennorm). Normaal zou dit ongeveer 20 uur per werkweek zijn. Je spreekt echter met de werknemer af dat hij niet 20 uur per week werkt, maar hij bij regen of slecht weer niet werkt en dat hij bij goed weer extra werkt waardoor hij in totaal op 800 uur per jaar uitkomt. De vraag is of in deze situatie de omvang van de arbeid is vastgelegd en het lage sectorpremiepercentage mag worden toegepast.

Door het besluit van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (inwerkingtreding 1 januari 2018) is hierover nu duidelijkheid gekomen. Als een werknemer een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd met een bouwbedrijf heeft, waarbij de arbeid is vastgesteld over de periode van een jaar en de arbeid niet gelijkmatig gespreid wordt verricht, geldt de lage premie. Wel moet dan aan twee voorwaarden worden voldaan:

  1. Het recht op loon van de werknemer is wel gelijkmatig gespreid over het jaar, en
  2. De werknemer heeft niet binnen een jaar na aanvang van de dienstbetrekking recht gekregen op een WW-uitkering.

Bij de eerste voorwaarde heeft de minister aangegeven dat uitbetalingen van incidentele inkomsten, zoals vakantiegeld of een eindejaarsuitkering, niet afdoen aan het recht op een evenredig gespreid loon. Dat gaat ook op voor maandelijkse voorschotbetalingen.

De lage premie is overigens niet van toepassing op nuluren-contracten. En ook bij min/max-contracten kan de lage premie niet worden toegepast.

Praktijk

In onderstaande tabel is per contractvorm (we gaan er hierbij vanuit dat je een schriftelijke arbeidsovereenkomst sluit) aangegeven of de hoge of de lage sectorpremie van toepassing is. Voor dit overzicht zijn we er vanuit gegaan dat de werknemer niet binnen een jaar na aanvang van de dienstbetrekking bij het bouwbedrijf een WW-uitkering heeft ontvangen.

ContractvormHoge sectorpremieLage sectorpremie
1.Tijdelijk contract voor korter dan een jaarX
2.Tijdelijk contract voor ten minste een jaar, waarbij de arbeidsomvang is vastgesteld (per week of per maand, dus geen nuluren-contract of min/max contract)X
3.Tijdelijk contract voor ten minste een jaar, waarbij de arbeidsomvang niet is vastgesteld (omvang van de arbeid is niet per week of per maand vastgesteld)X
4.Contract voor onbepaalde tijd, waarbij de arbeidsomvang is vastgesteld (per week of per maand, dus geen nuluren-contract of min/max-contract)X
5.Contract voor onbepaalde tijd zonder een urennorm per week, per maand of per jaarX
6.Contract voor onbepaalde tijd met een jaarurennorm en het recht op regelmatig gespreid loonX
7.Nuluren-contract of min/max-contract voor bepaalde of onbepaalde tijdX

 

Mocht je meer willen weten over deze aanpassing met betrekking tot de sectorpremies, neemt dan gerust contact op met één van onze specialisten.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!