#Bouwmaterialen #Bouwplaats #Bouwtrends

Inzameling steigernetten voor circulaire bouwproducten van start

Vanaf vandaag start de landelijke inzameling van steigernetten als monostroom, met als doel deze netten te verwerken tot gerecycled plastic en daar nieuwe, circulaire bouwproducten van te maken. Dit initiatief van Brokkenmákers wil voorkomen dat jaarlijks honderden tonnen single use plastic steigernetten na eenmalig gebruik worden verbrand of gestort. Aanmelden voor inzameling kan per direct: gpgroot.nl/steigernetten.

“In de huidige (steigerbouw)praktijk belanden steigernetten na eenmalig gebruik veelal tussen al het andere gemengde afval in de bouw- & sloopafval (BSA) container op de bouwplaats of bij de steigerbouwer. De netten worden daarna gestort of verbrand”, aldus de Brokkenmákers.

De steigernetketen sluiten

Het inzamelen van steigernetten als monostroom om vervolgens recyclaat van te produceren is niet eenvoudig. “Inzamelen vanaf verschillende bouwplaatsen is inefficiënt door de vederlichte netten, en de netten vormen door zowel de vervuiling als door de kluwen materiaal een grote uitdaging voor de recyclingmachines.”

Toch heeft Brokkenmákers in alle schakels van de keten partijen gevonden die gezamenlijk de keten van het steigernet willen sluiten, met als doel een blijvende samenwerking tussen de partners te realiseren.

Recyclaat steigernetten
Recyclaat van steigernetten.

Hoogwaardig recyclaat & circulaire bouwproducten

In een succesvolle pilot heeft recycler Plastix A/S dankzij ervaring met het recyclen van visnetten hoogwaardig recyclaat geproduceerd van 10.000 kilo ingezamelde steigernetten. Met het gewonnen kunststof recyclaat wordt vanaf najaar 2023 door JPI Polymers en Pretty Plastics productonderzoek gedaan naar circulaire (steiger)bouwproducten, zoals stortkokers en kantplanken.

Inzameling steigernetten van start: meld je aan!

Aan het inzamelen van zoveel mogelijk steigernetten heeft inzamelaar GP Groot zich samen met Kras Recycling gecommitteerd. Coraline Noordzij, projectmanager GP Groot: “Ons doel is om van afval weer hoogwaardige grondstoffen te maken. Door steigernetten apart in te zamelen kan hiervan weer een goede grondstof worden gemaakt voor een tweede leven. De bouw als sector maakt al mooie stappen richting de circulaire economie. Met deze samenwerking zetten we een volgende stap.” 

Het is de bedoeling dat steigerbouwers en materieeldiensten hun gebruikte steigernetten vanaf de bouwplaats als monostroom mee terugnemen. Op die manier verzamelen zij de netten op hun locatie, zodat er grotere volumes tegelijk worden opgehaald door GP Groot.

Steigerbouwers die geïnteresseerd zijn, kunnen zich vanaf nu aanmelden via gpgroot.nl/steigernetten. GP Groot neemt contact op om te bespreken hoe de inzameling op maat ingericht kan worden.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!