In de bouw zijn we allemaal met ons eigen werk bezig. Dat merk ik bij onze jongens ook. Je hebt elke keer je eigen bouw, met vaak dezelfde mensen en dezelfde aanpak. Waarschijnlijk kijk je kritisch naar de manier waarop je bepaalde dingen doet en organiseert. Vooral wanneer je een werkplekinspectie doet, kijk je of je het goed hebt gedaan. Bij een eigen werkplekinspectie kan je eigenlijk altijd verantwoorden waarom bepaalde zaken zijn zoals ze zijn. Bovendien zijn er zaken die je accepteert om de voortgang van een project te bewaren.
Een werkplekinspectie kan een heel goede manier zijn om jezelf te keuren, maar wees je bewust van het feit dat je naar jezelf kijkt. Als mens leer je maar beperkt van jezelf; je leert altijd meer van elkaar. En doordat je van elkaar leert, kun je ook de volgende inspecties weer beter doen.
Om deze reden is het heel nuttig om een bouwplaats te zien van een collega. Nog veel nuttiger is het om een bouwplaats van een collega-bouwbedrijf te bezoeken. Daar word je allebei beter van. En daardoor wordt de veiligheid in de bouw ook weer beter. Van het lerende vermogen dat we graag willen hebben in de bouwsector, kan de onderlinge werkplekinspectie een mooi element zijn.
Bij de bedrijven die vertegenwoordigd zijn in de Taskforce Veiligheid en Arbeidsomstandigheden hebben we dit onderling al gedaan. Je komt voor herkenbare situaties. Voorbeelden van een aanpak uit een ander bedrijf kunnen dan helpen om betere oplossingen te bedenken. Let wel: het gaat hierbij niet om vingerwijzen en het constateren van fouten, maar juist om het aangaan van het gesprek.
Want het gesprek moeten we vaker met elkaar aangaan. Nu is communicatie niet het sterkste punt in de bouw. Tekenend: als we werkplekinspecties doen, hebben we daar een afvinklijstje voor. Steiger staat er – check. Rolsteigerleuningen – check. Veiligheidsschoen aan – check. Verbanddoos aanwezig. Alles wordt gecheckt en de inspectie eindigt met een: ‘Jongens ik ben klaar met de inspectie, tot ziens’. Maar daar leren we toch niets van?
De vragenlijst in het inspectieformulier is ook veel te uitgebreid om het gesprek aan te gaan. Eigenlijk zou je er paar onderwerpen moeten uitpikken die je vervolgens met elkaar bespreekt. Een goed voorbeeld hiervan is de app die Aboma heeft voor werkplekinspecties. De insteek van die app is: ga naar de bouw, constateer iets, leg dat vast en ga het gesprek aan. Als Taskforce staan we ook op dat standpunt. We moeten van elkaar leren en we moeten de bouw verbeteren. Dat werkt niet door alleen maar checklisten af te vinken.
Ik maak graag van de gelegenheid gebruik om een oproep te doen: op de derde woensdag in maart is de Bewust Veilig-dag. Als bouwbedrijf kun je je daarvoor aanmelden, om op die manier aan de omgeving te laten zien dat de bouw werk maakt van veiligheid. Zoek elkaar ook op die dag, en doe bijvoorbeeld een onderlinge werkplekinspectie. Want hoe kunnen we beter aan de BV Nederland laten zien dat we als bouwsector van elkaar willen leren?
Peter Koenders is directeur van Koenders Totaalbouw en voorzitter van de Taskforce Veiligheid & Arbeidsomstandigheden van Bouwend Nederland. De ambitie: nul doden in de bouw.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.