In het streven naar CO2-neutraliteit tegen 2025 (Waterschappen), eind 2030 (Rijkswaterstaat) en 2050 (Nederland), staat de bouw- en infrasector voor ingrijpende veranderingen. Een belangrijke stap in de verschuiving naar een duurzamere toekomst is de inzet van elektrische machines. Terwijl machines met brandstofmotoren gemakkelijk bijgetankt kunnen worden, is dit een grotere uitdaging bij elektrische machines. Het zorgvuldig inrichten van een laadinfrastructuur is cruciaal voor een elektrisch aangedreven bouwplaats. Hoe doe je dit precies? Steven Peeters, Technisch Specialist Power & HVAC bij Boels Rental deelt vier stappen voor een passende laadinfrastructuur.
1. Inventariseer de energiebehoeften
Als eerste stap is het nodig om te inventariseren waarvoor allemaal energie nodig is op de bouwplaats. Dit gaat niet alleen over de machines, maar ook voor de tijdelijk huisvesting en zaken als verlichting. Een handig hulpmiddel voor deze inventarisatie is de Energiekeuzehulp.
Het is een uitdaging wanneer bouwmachines op afgelegen plekken worden gebruikt, ver verwijderd van een toegankelijke elektrische infrastructuur. Voor de daadwerkelijke bouw (de plan- en ontwerpfase) zou al nagedacht moeten worden over een passend infrastructuur. In de praktijk gebeurt dit nog niet altijd in een logische volgorde. Ondanks dat de overheid miljarden steekt in het verbeteren van de infrastructuur, moet de overheid nog eens goed kijken naar de inrichting voor elektrische machines. Ondertussen moeten we slimme methoden toepassen om onze elektrische machines van stroom te voorzien.
2. Monitoring op afstand
Zodra er een overzicht is van de behoeften en de bouwplaats opzet, is het verstandig om te werken met monitoring op afstand. Dit biedt de mogelijkheid om de energievoorziening altijd en overal in de gaten te houden via mobiele apparaten, zoals smartphones, tablets en pc’s. Door middel van monitoring krijg je real-time inzicht in prestaties van machines. Daarnaast biedt het inzicht in het energieverbruik, wat niet alleen handig is voor de facturatie maar ook om benodigde laadcapaciteit te bepalen. Monitoring stelt je in staat om proactief in te grijpen, zoals bij het tijdig opladen van benodigd materieel voor de volgende werkdag. Uiteindelijk kun je hierdoor het proces duurzamer en efficiënter inrichten.
3. Slimme oplaadpunten inrichten
De volgende uitdaging is om praktische oplaadoplossingen te vinden voor elektrische machines op locatie. Een recente innovatie zijn ‘bouwhubs’: tijdelijke oplaadlocaties die bij omvangrijke bouwprojecten als een tussenstap fungeren. Vaak gevestigd aan de rand van binnensteden. Deze bouwhubs bieden praktische laadmogelijkheden voor zowel elektrische machines als batterijcontainers. Ook op eigen of buiten terreinen verschijnen dergelijke hubs in de vorm van containerparken, waar de accu’s kunnen worden opgeladen via krachtige stroomaansluitingen. Wanneer deze niet beschikbaar zijn, kunnen de batterijen overdag worden opgeladen met behulp van zon- en windenergie. Het installeren van zonnepanelen op bouwkeetdaken, uitvoerderskantoor en magazijnen kan ook bijdragen aan de groene verschuiving op de bouwplaats.
4. Zorg voor mobiele laadoplossingen
Naarmate bouwplaatsen zich verder van stedelijke gebieden bevinden, wordt opladen uitdagender. Er verschijnen steeds meer innovatieve oplossingen, zoals vrachtwagens met uitklapbare schermen bedekt met zonnepanelen. Deze laden overdag batterijcontainers op, zodat ze ’s nachts ter plaatse de machines kunnen voorzien van nieuwe energie. Aangezien het onpraktisch is om dagelijks alle elektrische machines naar oplaadpunten te brengen, zijn er mobiele alternatieven bedacht: van rupsdumpers met accupacks tot compacte batterijboxen. Bij een goede bereikbaarheid kunnen batterijcontainers rechtstreeks per vrachtwagen naar werkende machines worden vervoerd en weer teruggebracht naar vaste oplaadpunten aan het elektriciteitsnetwerk. Deze schaalbare aanpak wordt ook toegepast in kleinere situaties, zoals graafmachines met verwisselbare accupacks.
Het doorlopen van de bovenstaande stappen zorgt voor het bevorderen van een duurzamere bouwplaats, maar ook niet onbelangrijk: efficiënter werken. Dit bespaart je uiteindelijk geld, tijd én emissies. En dat is waar we allemaal naar streven richting 2025.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.