#Bouwplaats #Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Het juiste gereedschap voor kwaliteitsborging

De januari-editie van Aannemer gaat over gereedschap. Mijn stelling is: kwaliteitsborging is ook een stuk gereedschap. Weliswaar geen accu gedreven boormachine die u vast kunt pakken om gaten mee te boren, maar abstract gereedschap waarmee u als bouwbedrijf de geleverde kwaliteit aantoonbaar maakt. Als we het hebben over de aanschaf van gereedschap, dan zijn er duidelijke parallellen.

Het is een vereiste dat het de werkzaamheden van de medewerkers makkelijker maakt, zodat het hen tijd en energie oplevert. Omdat iedere medewerker of project uniek is, kan het voorkomen dat het gekozen gereedschap niet overal even effectief is. Hoe voorkomt u dit laatste? Vier tips bij de aanschaf van nieuw gereedschap.

Voor aanschaf

(1) Kijk naar de gebruiker. Een meubelmaker heeft ander gereedschap nodig dan een grondwerker. Indien zij van hetzelfde gereedschap worden voorzien, kunnen zij hoogstwaarschijnlijk niet optimaal hun werk uitvoeren. Zo werkt het met kwaliteitsborging ook: de bouw van een enkele vrijstaande woning vereist andere processen dan de bouw van infrastructurele werken met een contractwaarde van enkele honderden miljoenen. Kijk vooraf naar de gebruiker en het einddoel: welke behoeftes ontstaan? En welk gereedschap (proces kwaliteitsborging) is optimaal?

(2) Laat de beoogde gebruiker zijn mening geven. Of beter nog: beslissen over. Nadat er is besloten hoe het proces eruit komt te zien kan er, indien benodigd, ondersteunende software worden gebruikt. Op dit moment kan dus worden onderzocht waarmee de kwaliteit wordt vastgelegd. In sommige gevallen is een digitale camera en een excel-schema voldoende. Andere organisaties kiezen weer voor software op een tablet. Wat de keuze ook mag worden: om draagvlak te creëren, kan het helpen om de beoogde gebruikers mee te laten denken, een proefproject te laten draaien en uiteindelijk te laten meebeslissen op de uiteindelijke aanschaf.

Na de aanschaf

(3) Introductie geven. Na aanschaf is er gereedschap in het bedrijf dat de medewerkers veel tijd kan besparen bij de werkzaamheden. Maar: vergeet niet om mensen vertrouwd te maken met dit gereedschap. Een kraanmachinist zal waarschijnlijk met meer vertrouwen (en efficiëntie) te werk gaan als hij bekend is met een nieuwe machine. Fabrikanten geven hiertoe bijvoorbeeld introductiedagen. Voor het gebruik van software zijn bijvoorbeeld vaak cursussen, instructiefilmpjes of andere methoden beschikbaar. Schroom niet om hier gebruik van te maken, want hierna werken mensen plezieriger met het nieuwe gereedschap.

(4) De handleiding herhalen. Het uiteindelijke doel is dat organisaties en de medewerkers zelfstandig de kwaliteitsborging kunnen beheersen. Zodra wij bij een project of bedrijf de werkprocessen voor kwaliteitsborging geïntegreerd hebben in de dagelijkse werkzaamheden, wordt een document of filmpje gemaakt. Zo kan iedereen altijd nog even terugkijken hoe het ook alweer zat.

Kortom: maak nieuw gereedschap nog leuker door mensen ermee vertrouwd te maken.

Bert Videler helpt bouwbedrijven met het organiseren van kwaliteitsborging, bijvoorbeeld ter voorbereiding op de Wet kwaliteitsborging. Hij schrijft hier in elke editie van Aannemer over. Lees al zijn bijdragen.

www.bouwkwaliteitcoach.nl

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!