Producenten en importeurs van elektrische en elektronische apparaten zijn wettelijk verplicht om minimaal 65% van hun apparaten weer in te zamelen. Deze doelstelling wordt echter niet gehaald. Dat blijkt uit een rapportage van Stichting OPEN eerder dit jaar.
Stichting OPEN zamelt afgedankte elektronische en elektrische apparaten in, haalt deze uit elkaar en zorgt ervoor dat de onderdelen verwerkt worden. Dat geldt ook voor elektrische gereedschappen: deze worden niet in het geheel teruggestuurd naar fabrikanten maar door de stichting uit elkaar gehaald, waarna onderdelen en grondstoffen weer hergebruikt kunnen worden.
Lekstromen
Volgens directeur Jan Vlak van de stichting zijn er een aantal redenen waarom de doelstelling van 65% niet wordt gehaald. Om te beginnen noemt hij ‘lekstromen’. Dit zijn apparaten die niet ingezameld worden doordat gebruikers ze thuis laten liggen of in de vuilnisbak gooien. Ook worden metaalhoudende apparaten zoals wasmachines vaak door niet-gecertificeerde bedrijven verwerkt, waardoor dit deel niet meetelt in de officiële cijfers. Volgens Vlak zouden de doelstellingen wel gehaald worden als deze laatste lekstroom omgebogen zou worden in gecertificeerde verwerking.
Levensduurverlenging
Daarnaast wordt het al dan niet behalen van de doelstelling nu gemeten in kilo’s, terwijl dit volgens Vlak anders en beter kan. “Afrekenen op basis van zo veel mogelijk kilo’s is een eenzijdige sturing op inzamelen en recycling, terwijl de circulaire economie juist vraagt om apparaten zo lang mogelijk in de markt te houden. Dus we zouden bijvoorbeeld juist moeten inzetten op reparatie en hergebruik ten behoeve van levensduurverlenging”, zegt Vlak op de website van Stichting OPEN.
Gereedschapsfabrikanten
Ook fabrikanten van elektrische gereedschappen hebben dus een verplichting als het gaat om het inzamelen van gebruikte apparaten. Door zich aan te sluiten bij de Stichting OPEN voldoen zij aan deze wettelijke verplichting. Makita, Metabo, Bosch, Festool, Hilti, Hitachi, ze zijn allemaal aangesloten. Op dit moment zijn er echter geen voorbeelden bekend van gereedschapsfabrikanten die daarnaast zelf gereedschap inzamelen om te refurbishen of recyclen. Navraag bij meerdere fabrikanten leverde niets op. Er zijn wel fabrikanten met leaseconstructies voor gereedschap – een goede manier om gereedschappen in beeld te houden en weer terug te halen voor een tweede ronde – maar het lijkt erop dat deze leaseconstructies vooral zijn opgetuigd uit kostenoogpunt: door te leasen weet een gebruiker altijd precies hoeveel geld hij maandelijks kwijt is aan zijn gereedschap.
Gered gereedschap
Er zijn wel particuliere initiatieven om gereedschappen een tweede leven te geven, zoals de stichting Gered Gereedschap. Deze stichting zamelt gebruikt gereedschap in, knapt het op en stuurt het vervolgens naar ontwikkelingslanden.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.