#Bouwmachines #Bouwplaats #Gereedschap

Emissieloze mobiele mini-energiecentrales op de bouwplaats

Toekomstige bouwplaatsen bestaan deels uit laadpleinen waar gereedschappen, ketenparken, rijdend bouwmaterieel en het elektrische wagenpark van het personeel kunnen draaien op schone, groene energie. Vergelijk het met een tankstation, maar dan afgestemd op de individuele toepassing. “Overdag worden de auto’s en de keet van stroom voorzien en ’s nachts hangen de bouwmachines en rijdend materieel aan de lader”, zegt directeur Mark Remijnse van Electure, de fabrikant van de e-CO²tainer.

Deze mobiele emissieloze mini-energiecentrale is één van de systemen die momenteel op bouwplaatsen wordt ingezet. Verder maken het waterstofaggregaat van leverancier Bredenoord -de Hydrogen Power- en het zogeheten hydrozine-aggregaat van DENS dat op basis van vloeibare waterstof elektrische energie genereert, hun ‘eerste meters’. Deze nieuwe generatie energiedragers vervangt de vieze, lawaaiige dieselaggregaten en maakt daarmee korte metten met de uitstoot van CO², zwaveloxide, stikstofoxide en fijnstof. Bovendien zijn ze fluisterstil.

Lage energiedichtheid

Goed nieuws dus voor het milieu, maar een belangrijke kanttekening is wel op haar plaats. Waterstofgas heeft nog een zeer lage energiedichtheid ten opzichte van een fossiele brandstof zoals diesel. Het Hydrogen Power aggregaat van Bredenoord geneert maximaal 35 kW. Dat is volgens accountmanager Zef Jansen te weinig om een compleet keten-, materieel -en wagenpark op een bouwplaats te kunnen voeden. “Daarom zijn we bezig met de integratie van een waterstofmotor die circa 100 kW kan opwekken. De motor laadt vervolgens een batterijsysteem. Door middel van met waterstof gevulde tube trailers kunnen diverse grote stroomvreters, zoals het rijdend materieel, de bouwketen en gereedschappen van schone stroom worden voorzien. Mits het groen geproduceerde waterstof betreft”, zegt accountmanager Zef Jansen van Bredenoord.

In een liter hydrozine zit maar een vijfde van de hoeveelheid energie die een liter diesel bevat, dus het aggregaat slurpt relatief veel vloeibare waterstof. Als het hydrozine aggregaat van DENS 24 uur doordraait kan het apparaat zo’n 480 kW/h schone energie per etmaal produceren. Volgens CEO Max Aerts was dat vermogen voldoende om het rijdend materieel van Voorbij Funderingstechniek bij een infraproject op te laten draaien.

Behoorlijk duur

Omdat er relatief veel energie nodig is voor het laad- en koelproces en batterij in de mini-energiecentrale is de exploitatie van een waterstof of hydrozine aggregaat behoorlijk duur, volgens Mark Remijnse van Electure. “Er zijn wel aanvragen van aannemers om een ‘groen’ emissieloos aggregaat in te zetten, maar die markt is wel prijsgedreven. Vandaar dat de meest gebruikte duurzame aggregaten op bouwplaatsen op HVO (hernieuwbare diesel) of bio-gas werken. De e-CO2tainer bijvoorbeeld wekt stroom op via zonnepanelen op het dak van de unit en een generator die op biogas werkt.

Lees ook:

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!