Voor communicatie in een BIM-omgeving is een open standaard ontwikkeld genaamd BIM Collaboration Format (BCF). Het is een erg eenvoudige manier van communiceren, waarbij gebruikgemaakt wordt van een camerastandpunt, een plaatje en een tekstuele omschrijving. Mathijs Natrop, eigenaar van Solidu en bestuurslid van buildingSMART Benelux, deelt in aanloop naar de BCF-praktijkdag zijn ervaringen.
Zoals voorheen bijvoorbeeld met een rode pen op een groot vel papier met lijntjes werd gekliederd, is er nu BCF, maar met een veel grotere potentie dan het gebruik van aloude middelen. Het is een manier om te communiceren in een BIM-omgeving en wordt in veel gevallen gebruikt om opmerkingen zichtbaar te maken in verschillende software. Dit kan een opmerking zijn die gemaakt is met een zogenoemde ‘modelchecker’ zoals Tekla BIMsight, Solibri Modelchecker of Navisworks Manage.
De modelleur die de opmerking gaat verwerken, gebruikt BCF om de betreffende objecten in het model te vinden en ziet daarbij de tekstuele omschrijving die bij de opmerking hoort. Het is een snelle manier om bij de betreffende objecten te komen en daarnaast geeft het de mogelijkheid om te reageren, eventueel met een nieuw camerastandpunt in het model. De reactie kan van iedereen afkomstig zijn, van uitvoerder tot opdrachtgever.
Ontwikkeling BCF
De eerste versie van BCF kwam in 2010, toen Trimble en Solibri het samen ontwikkelden. Inmiddels is buildingSMART, welke BCF beheert en ontwikkelt, bezig met versie 2.1. Deze ontwikkelingen worden op de voet gevolgd door de Nederlandse delegatie van buildingSMART, chapter Benelux. De BCF-praktijkdag is een manier om informatie hieromtrent te delen, waarbij het daadwerkelijk toepassen centraal staat, maar er is ook ruimte om de laatste ontwikkelingen te laten zien.
Praktijkervaringen BCF
In de praktijk heb ik wisselende ervaringen met BCF. In mijn allereerste ervaring was ik onbewust bekwaam, omdat ik BCF gebruikte zonder erbij stil te staan toen ik werkte met Solibri Modelchecker en de ‘issues’ wilde delen. Al snel kwam ik erachter dat ‘comments’ in Tekla BIMsight hetzelfde betekenden en toen ik de functionaliteit verkende in een modelleerapplicatie (ArchiCAD) was ik overtuigd: een meer effectieve manier om te communiceren in een BIM-omgeving is er niet!
Dat niet iedereen enthousiast is, wordt in de praktijk ervaren. Een eerste reactie zoals ‘moet ik nu weer nieuwe software aanschaffen’ geeft aan dat er weerstand bestaat om iets nieuws te proberen. Voordat een duidelijk ‘NEE’ als antwoord mag gelden, komen er nieuwe argumenten in strijd tegen vernieuwing en verandering.
In een dialoog met een leverancier hoor ik een projectleider zeggen dat hij niet in de modellen kijkt en daarom ook niet met BCF kan werken. Afgezien van het feit dat het opmerkelijk is dat iemand in de functie van projectleider niet in het ontwerp meekijkt, behalve via de 2D-extracten die hieruit voortkomen, is het onwaar dat je hiervoor modellen moet bekijken in een modelviewer of ontwerpapplicatie. Er is namelijk een stand-alone versie gemaakt, waarmee je eenvoudig in staat bent om een BCF-file te bekijken, te wijzigen en weer op te slaan: BCFier.
Enthousiaste gebruikers
Gelukkig zijn er meer mensen die net zoals ik enthousiast zijn over het gebruik van BCF. Zoals een gebruiker van Revit, die aangeeft dat het alternatief meer omslachtig is, waarbij de objecten in Revit worden gevonden door het object-identificatienummer te zoeken en een automatische ‘section box’ te gebruiken om het object te isoleren. Daarbij staat de opmerking op een tweede scherm, afzonderlijk van Revit.
Een Tekla-gebruiker meldde mij dat hij het camerastandpunt liever in orthografische weergave ontving, omdat dit overeenkwam met zijn eigen weergave in Tekla. Zo is er altijd een manier om met elkaar te komen tot een goede samenwerking, wanneer de intentie er maar is.
Het is mogelijk om een camerastandpunt in een model te voorzien van een uitgewerkt 2D-detail in de opmerking. Dat kan zelfs de rood ingekleurde tekening zijn, mits het een plaatje (*.png) is. Daarmee kan in theorie de traditionele werkwijze in BCF geïmplementeerd worden, al denk ik dat de adaptatie van BCF vooral leidt tot een nieuwe en meer effectieve manier van communiceren, waarbij gebruikgemaakt wordt van BIM.
Werkgroep
Deze nieuwe werkwijze ontstaat gestaag, maar ook vanzelf. De noodzaak om virtueel te bekijken en beoordelen groeit, waarmee de mogelijkheid om in dezelfde omgeving te communiceren vanzelfsprekend wordt.
Dankzij de inzet van vele vrijwilligers is er een levendig platform op Github (website waar open source software wordt ontwikkeld, red.) over BCF en een actieve werkgroep binnen buildingSMART. Daarnaast zijn er partijen in de markt die plugins maken, zoals KUBUS in Eindhoven voor gebruikers van ArchiCAD, Revit en Navisworks Manage. Het is mooi dat veel mensen hier dankbaar gebruik van kunnen maken, zonder opgaaf van kosten. Het verdienmodel komt in een licentie om een platform te gebruiken waarbinnen de verschillende BCF-bestanden worden georganiseerd, maar dit is geen vereiste om te kunnen werken met BCF en de plugin.
Kerstgroet via BCF
Met een beetje creativiteit en inbeeldingsvermogen kun je de aankomende kerstgroet geheel in BIM uitvoeren, waarbij BCF de communicatie (kerstkaart) is. Stuur iemand een mooie kerstboom als cadeau (IFC), eventueel met kerstversiering, stalletje en wat verder in de eigen creativiteit naar boven komt, en verstuur daarna de kaart (BCF) waarbij een camerastandpunt, een plaatje en de groet in tekst in een bestandje worden weergegeven. Erg zinvol is het niet, maar wel origineel!
BCF Praktijkdag
Op donderdag 27 oktober houdt buildingSMART de BCF Praktijkdag. Deze praktijkdag is bedoeld voor iedereen die wil werken met BCF. Deelnemers wordt gevraagd om eigen soft- en hardware mee te nemen, zodat de mogelijkheid ontstaat om met eigen projectgegevens en de tool van voorkeur te communiceren met behulp van de open standaard BCF. Omdat de BCF breed inzetbaar is, raakt deze praktijkdag een grote doelgroep. Denk hierbij aan ontwerpers, leveranciers en bouwers, maar ook aan opdrachtgevers, adviseurs en het onderwijs. Voor inschrijven en meer informatie kijk op www.buildingsmart.nl
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.