De meeste bouwers kennen het belang van luchtdichting inmiddels. Toch gaat het nog vaak fout. Luchtdichtexpert Dirk Jan Karsten noemt drie uitdagingen die hij regelmatig tegenkomt.
1. Denkfouten
“Bij het luchtdicht maken van een gebouw moeten verschillende luchtdichte lagen aan elkaar gekoppeld worden. ‘Overstapjes’ zijn daarbij niet wenselijk. De grootste uitdaging voor werkvoorbereiders is om dit echt helemaal door te denken. Je moet de platte details in 3D voor je kunnen zien, en echt helemaal uitdenken hoe je al deze details luchtdicht maakt. Meestal leer je dit in de praktijk, door schade en schande. Zelf leer ik ook nog elke dag.”
2. Verwerking materialen
“In principe kun je elke aansluiting met verschillende materialen dichten. Er leiden verschillende wegen naar Rome, maar al die verschillende materialen hebben elk hun eigen gebruiksvoorschrift. Pur bijvoorbeeld is luchtdicht – in theorie, als je het precies toepast volgens de voorschriften van de fabrikant. Voor een goede verwerking moeten bijvoorbeeld de oppervlakken waarop de pur moet hechten, bevochtigd worden met een plantenspuit. Ook moet de ril een minimale dikte en diepte hebben. Met tape kan het ook misgaan, als er bijvoorbeeld niet voldoende hechtoppervlak is of als er een plooitje in de tape zit. Er wordt vaak te makkelijk gedacht over het naleven van de verwerkingsinstructie.”
3. De praktijk
“Ook in de praktijk wordt soms gemakkelijk gedacht over luchtdichting. Dan hoor ik: ‘we hebben al zo veel meters netjes afgeplakt, die paar meter achter het knieschot kunnen we dan wel laten zitten.’ Maar zo werkt het niet. Pas bij een serieuze mate van afdichting begint het zin te hebben. Gelukkig kom ik ook op heel veel bouwplaatsen waarbij ik na de eerste paar meters al zie: hier komt het helemaal goed.”
Dirk Jan Karsten was jarenlang zelf aannemer en besloot in 2014 andere bouwers te gaan adviseren over luchtdichting. Ook geeft hij trainingen en heeft hij een webshop. “Met een relatief lage investering kun je grote stappen maken op het gebied van luchtdichtheid. Zo maken we samen betere gebouwen.”
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.