#Bouwplaats #Bouwtechniek

Diploma voor voeg-vakmannen

De gediplomeerde restauratievoegers. Foto: Rene van den Burg

Elf voegers kregen onlangs een diploma voor het behalen van de opleiding Restauratie Voegen. “Het kan bijna niet genoeg worden benadrukt hoe belangrijk het is dat je als voeger goed bent opgeleid”, aldus Rob van Hees, emeritus hoogleraar Heritage & Technology, tijdens de uitreiking. 

Goud waard

De opleiding Restauratie Voegen is opgezet door het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen samen met Gebouwschil Nederland en Voeggarant. Zo willen deze partijen het vakmanschap van voegen behouden. Rob van Hees, voorzitter van het Centraal College van Deskundigen Restauratiekwaliteit van de Stichting ERM (Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg) en emeritus hoogleraar Heritage & Technology reikte de diploma’s uit. Hij benadrukte hoe specialistisch het werk van een restauratievoeger is: “Een restauratievoeger moet goed kijken naar de situatie in de gevel, deze beoordelen en meedenken met de restauratiearchitect en -aannemer. Dan ben je als vakman of -vrouw op de bouwplaats goud waard.”

Veel meer dan een voeg zetten

John van den Heuvel, NCE-opleidingscoördinator bevestigt dat een goede voeger veel kwaliteiten moet hebben: “Het gaat om meer dan het zetten van een voeg. De restauratievoeger heeft theoretische kennis nodig over kwaliteit en over de uitvoeringsrichtlijn Historisch Voegwerk (URL 4006). Ook wordt ruim aandacht besteed aan restauratie-ethiek en aan bouwgeschiedenis. Het allerbelangrijkste wat de studenten leren in de opleiding Restauratie Voegen is eerst nadenken: wat heb ik voor me? Wat ga ik nou eigenlijk doen?”

De vakmannen

De kersverse gediplomeerde restauratievoegers zijn Michael Bekink (Van Milt Restaurateurs), Martin Kattekamp (Van Milt Restaurateurs), Martijn van Berkel (Martijn van Berkel Dienstverlening), Jotan Hoogeveen (Voegbedrijf Heldoorn), Anne de Vries (Voegbedrijf Heldoorn), Iwan Roussel (Orly en Endevoets), Wim Vos (Orly en Endevoets), Fred Steinbusch (Koninklijke Woudenberg), Ger Timmermans (Koninklijke Woudenberg), Jan Achterberg (Burgy Bouwbedrijf) en Raymond Schut (Van de Burgt & Strooij).


Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!