Partnercontent
#Bouwplaats

De Kroon is kalkzandsteen-project op hoog niveau

Overleg tussen Jerry Dekker, uitvoerder Veluwezoom Verkerk Bouw, en Edwin van Alstede, constructeur bij Calduran.

Met de bouw van appartementencomplex De Kroon is Zevenaar een nieuw icoon rijker. Na voltooiing is het zelfs het hoogste bewoonbare gebouw van de stad. Voor de constructie werd het bouwwerk van beton omgerekend naar kalkzandsteen van Calduran.

Wie Zevenaar nadert, kan niet om De Kroon heen. Met een hoogte van 33,6 meter, torent het markante gebouw uit boven de stad. Op de plek waar voorheen de Heilige Maria Kerk stond, maakte Weusten Liedenbaum Architecten een ontwerp met ruimte voor een rijke detaillering. Zo kennen de gevels een gemêleerd siermetselwerk en zijn er overstekken bij de balkons. De ronding die het gebouw kenmerkt, zorgt voor een sculpturaal effect. De Kroon bestaat uit 28 appartementen, verdeeld over tien woonlagen met in totaal elf bouwlagen. De twee bovenste verdiepingen bestaan uit vier penthouses.

Jerry Dekker, uitvoerder hoogbouw bij Veluwezoom Verkerk Bouw,  is nauw betrokken bij de bouw van het complex. Er werd bij dit project bewust gekozen om te bouwen in kalkzandsteen. “Een belangrijke factor was de logistiek. Ik heb te maken met een relatief kleine bouwplaats. Bij een betoncasco werk je met starre assen. Het is niet werkbaar om deze te vervoeren op de huidige bouwplaats. Kalkzandsteen kent een hoge verwerkingssnelheid die minder ruimte in beslag neemt. Maar er zijn meer voordelen.”

Perfecte plattegrond

Edwin van Alstede – constructeur bij Calduran, is het aanspreekpunt voor het omzetten van een beton- naar een kalkzandsteencasco. Daarnaast doet hij onderzoek naar de nieuwe ontwikkelingen binnen kalkzandsteenbouw. Volgens hem leende het gebouw zich uitstekend voor de toepassing van kalkzandsteen. Van Alstede verklaart: “De plattegronden waren gunstig met lange wanden in beide richtingen en redelijk verdeeld

over de plattegrond. De gevels die doorstapelden, zijn opgebouwd uit 214mm dragende binnenwanden en  woningscheidende wanden van 300mm in de kwaliteiten CS12, CS20, CS36 en CS44 kwaliteit kalkzandsteen.

Leuker werken

Het werken met kalkzandsteen vergt een andere manier van denken, meent Dekker. Als uitvoerder is hij meer betrokken dan bij het werken met betoncasco. Dekker hierover: “Een betoncasco roep je af, het wordt geleverd en er gaat een montageploeg mee aan de slag. Bij kalkzandsteen ben ik zelf meer betrokken bij het afroepen, afstemmen, de kraan, het opperen, het lijmen en het plaatsen van de breedplaatvloeren. Als uitvoerder sta je op scherp en dat maakt het voor mij leuker om mee te werken. Calduran ondersteunt met de controle op de verwerking van het lijmen. Dat gebeurt al in het voortraject. Zo is de controle van de kimblokken van belang. Die lijken op het eerste gezicht allemaal hetzelfde. Hier zitten echter ook hogedrukblokken in die gelijkenis vertonen met kimblokken. Ook is het belangrijk om te checken of de koppen goed verlijmd zijn. Dat is weer van belang voor de luchtdichting. Daarnaast is kalkzandsteen ook een flexibeler product. Uitsparingen voor leidingwerk en elektriciteit kunnen altijd later nog gezaagd worden.”

Zwaartekracht gebruiken

Door Calduran worden constructies van met name beton omgezet naar een ontwerp in  kalkzandsteen inclusief de bijbehorende rekenkundige onderbouwingen Steeds meer bouwbedrijven raken bekend met de voordelen van het materiaal. Van Alstede over dit proces: “Het omrekenen begint vanuit de geluidseisen waarna de sterkte van het gebouw wordt getoetst. In tegenstelling tot beton werken we met kalkzandsteen niet met ingestorte wapening om de

trek op te vangen. Dat betekent dat je het gebouw zo moet ontwerpen dat de constructie continu onder druk blijft. Je gebruikt dan de zwaartekracht om de afwezigheid van de wapening op te vangen.”

Jerry Dekker.
Edwin van Alstede.

Voortvarend van start

Dekker werkt bij zijn projecten met een strakke planning. Het is dan wel zo prettig dat alle randvoorwaarden ideaal zijn. Dekker kan naar eigen zeggen meteen meters maken na het moment van levering. “Dat is een groot voordeel,” vult hij aan. “De afdeling maatvoering laat ik na het storten van de vloer alle punten uitzetten die betrekking hebben op de wanden. Daarna begin ik met het opperen van de kimmen en het verwerken. Binnen twee dagen heb ik al het kalkzandsteen voorgeopperd op de vloer staan. Dan heb ik er beneden geen hinder meer van. Deze manier van werken komt de snelheid van het bouwen ten goede.” De goede samenwerking met Calduran komt al tot uiting bij de bouwvoorbereidingen vindt Dekker. “Een medewerker loopt samen met mij over de bouwplaats. In dit gesprek spreken we beiden de laatste zaken door. Ook krijg ik voor aanvang van de leveringen nog een telefoontje of ik nog hulpmateriaal nodig heb. Denk aan wiggetjes en lijmankers. Er wordt echt wat met je input gedaan. Een goede samenwerking dus. Samen met Calduran bouwen wij een nieuw beeldbepalend gebouw voor de stad Zevenaar. Daar ben ik best trots op.”

Dit artikel is partnercontent van Calduran

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!