#Bouwplaats

De Bouwplaats | Binnenstedelijk bouwen in Enschede

(Foto: Michel Velderman)

Binnenstedelijk bouwen staat garant voor uitdagingen. Mulder Aannemersbedrijf uit Beckum kan daarover meepraten. In het centrum van Enschede bouwt de aannemer momenteel een bijzondere nieuwbouwwoning.

IN ’t Zeggelt, hartje Enschede, verrijzen een aantal stadsvilla’s. De in aanbouw zijnde geschakelde woonhuizen worden gebouwd door vier verschillende aannemers. Mulder Aannemersbedrijf is één van deze vier bouwbedrijven.

De grootste uitdaging op deze bouwplaats is het logistieke proces. “De ruimte is hier beperkt. Dat betekent veel overleggen met alle betrokken partijen”, zegt Ard Nieland, mede-eigenaar van Mulder Aannemersbedrijf. “Dan gaat het bijvoorbeeld over wie wanneer een kraan op het werk heeft staan, wanneer de vloeren komen of wanneer er beton wordt gestort. Maar ook bijvoorbeeld over de waterdichte aansluitingen.”

Een voordeel is dat de belendende nieuwbouwwoningen in ongeveer eenzelfde tempo worden opgetrokken. Het naastgelegen woonhuis is met een hoogte van negen meter beduidend lager dan de nieuwbouwwoning die door Mulder wordt gebouwd. “De vier verdiepingen tellende woning die wij bouwen wordt zo’n 15 meter hoog. Wij moeten in feite dus over de woning van de buurman heen bouwen. Het blijft een kwestie van  met elkaar afstemmen, zodat iedereen zijn werk kan doen”, geeft Nieland aan.

Nauwelijks opslagruimte

Om de planning beter in de hand te kunnen houden en sneller te kunnen bouwen, is gekozen voor prefab betonwanden en kalkzandsteen elementen. Vanwege de beperkte ruimte kwamen de kalkzandsteen blokken en gevelstenen in deelleveringen. Nieland: “We beschikken nauwelijks over opslagruimte. Daarom lieten we de benodigde materialen per verdieping aanvoeren.”

Hij besluit: “Binnenstedelijk bouwen is inderdaad een uitdaging, zeker hier waar meerdere aannemers aan het werk zijn. Het betekent heel veel schakelen tijdens het bouwproces. Maar wanneer alles uiteindelijk goed verloopt en klopt, zijn we onwijs trots op het eindresultaat.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!