#Bouwplaats #Bouwtechniek #Financieel beheer #Projectmanagement

Btw-aspecten van sloopwerkzaamheden

Als je oude gebouwen sloopt, zijn er meerdere contractvormen voor een sloopovereenkomst mogelijk. Maar wat als er sloopafval vrijkomt dat je weer kunt doorverkopen? In dat kader twee sloopovereenkomsten onder de loep.

Sloopovereenkomst

Het kan zo zijn dat je in de sloopovereenkomst met jouw opdrachtgever afspreekt dat jij ook verantwoordelijk bent voor het verwijderen van het vrijgekomen materiaal en het op een geschikte manier afvoeren en verwerken van het afval. Je kunt als (sloop)ondernemer dan een deel van dit vrijgekomen materiaal of afval, zoals metaalschroot, weer doorverkopen. Hiermee uiteraard rekening houdend bij het bepalen van de prijs voor de sloopofferte. Volgens het Europese Hof van Justitie is over het vrijgekomen materiaal of afval btw verschuldigd. De levering van dit metaalschroot van de opdrachtgever aan de (sloop)ondernemer wordt namelijk gezien als een betaling in natura voor de sloopdienst.

Koop-ter-demontage overeenkomst

Onder de contractvorm koop-ter-demontage koopt de sloper een bepaald object dat gedemonteerd moet worden onder de voorwaarde dat hij dit object ook verwijderd of verwerkt. Aan de sloper wordt dus in elk geval een goed geleverd waarover btw is verschuldigd. Maar hoe zit het dan met de dienst die de sloper verrichte met betrekking tot het verwijderen of verwerken van ditzelfde object?

In de zaak A Oy oordeelde het Europese Hof van Justitie dat de verwerking een btw-belastbare dienst vormt, indien de sloper een waarde toerekent aan de demontage- en afvoeringswerkzaamheden, die hij als prijsverlagende factor in aanmerking neemt voor de door hem geboden koopprijs van het object. Ook hier kan de verplichting om het object te verwijderen of te verwerken gezien worden als een betaling in natura. Namelijk voor de levering van het object.

In elkaar geschoven prestaties

Afhankelijk van de exacte omstandigheden kunnen volgens het Europese Hof van Justitie onder beide contractvormen prestaties over en weer worden herkend. De vraag is hoe in de toekomst zal worden omgegaan met deze zogenoemde ‘in elkaar geschoven prestaties’. Hiermee wordt bedoeld dat de opbrengsten of kosten die verwacht worden uit een bepaalde sloopwerkzaamheid worden verrekend in de kostprijs voor de afnemer van een goed of dienst. Het is denkbaar dat de Belastingdienst de zaak A Oy in voorkomende gevallen zal gaan aanhalen om een in elkaar geschoven prestatie op te splitsen in twee prestaties.

Al met al kan het soms ingewikkeld zijn om de btw-aspecten te bepalen als je als sloopbedrijf werkzaamheden verricht of een contract aangaat met een sloopbedrijf. Van belang hierbij is het type sloopovereenkomst dat wordt afgesloten en of er wordt betaald in natura. Wij helpen je hier uiteraard graag bij.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!