#Bouwplaats

Bouwplaatsen vaker doelwit van materiaaldieven

Pieter Kooi: “Thuisinbraken nemen juist af nu meer mensen thuiswerken. Dieven wijken daarom steeds vaker uit naar bouwplaatsen.”

Inbrekers wijken tijdens de lockdown steeds vaker uit naar bouwplaatsen. Ze worden bovendien slimmer en professioneler. Vanwege de minder goede bewaking zijn ook kleine bouwplaatsen inmiddels een populair doelwit van het dievengilde. Dat concludeert specialist in camerabewaking Kooi na het analyseren van interne data. De vraag naar camera’s waarmee daders kunnen worden gesignaleerd en geïdentificeerd groeit sterk.

Apparaten en gereedschap

Losliggende materiaal op bouwplaatsen, zoals kleine apparaten en waardevol gereedschap, is sinds de lockdown vaker het doelwit van professionele dieven. Nu het rustiger is op straat en minder personeel aanwezig is op bouwplaatsen zien dieven hun kans schoon. Ten opzichte van de jaren hiervoor worden ze steeds professioneler. 

Pieter Kooi, directeur van het bedrijf dat zaken doet in verschillende Europese landen: “Kruimeldieven die over een hek klimmen om een beetje rond te kijken zien we steeds minder. Criminelen komen tegenwoordig in een al dan niet gestolen voertuig aanrijden en weten precies wat ze willen meenemen. Dat gaat dan vaak om (koperen) kabels, rijplaten en isolatiemateriaal. De schade kan al gauw in de duizenden euro’s lopen en dan hebben we het nog niet eens over de schade die ontstaat doordat het bouwproces vertraging oploopt.”

Minder thuis

“Thuisinbraken nemen juist af nu meer mensen thuiswerken”, zegt Kooi. “Dieven wijken daarom steeds vaker uit naar bouwplaatsen.” Kooi plaatst camerasystemen met infraroodfunctie en bewegingsdetectie op locatie en bewaakt dag en nacht op afstand vanuit de eigen meldkamer in Drachten.

Bij onregelmatigheden, zoals beweging op een anders uitgestorven terrein, gaat een alarm af in het zogeheten Kooi Alarm Center, waarna een gespecialiseerde centralist uitzoekt wat aan de hand is en actie onderneemt. “In veel gevallen heeft een harde sirene in combinatie met een spraakbericht al een afschrikwekkende werking, maar we staan ook in nauw contact met de lokale autoriteiten, want het kan nodig zijn om de politie in te schakelen.”

Onaangekondigd

Bedrijf Rottinghuis, onderdeel van bouwconcern Koninklijke VolkerWessels, was slachtoffer van een dergelijke diefstal. Johannes Nijboer, uitvoerder bij Rottinghuis: “Voordat we camerabeveiliging van Kooi hadden, is op ons project een keer diefstal geweest. Dit heeft veel schade opgeleverd. In overleg met de projectleiding zijn we toen overgegaan tot camerabeveiliging. Sindsdien is er niks meer gestolen.”

Tijdens de lockdown zijn er wel degelijk onregelmatigheden. “We hebben de afgelopen maanden twee keer een melding gehad van mensen die onaangekondigd, buiten werktijden, op ons terrein waren. Deze mensen zijn afgeschrikt door de sirene en het spraakbericht van Kooi.

83 procent groei

“Door de sterk toenemende vraag groeien we hard, zo’n 83 procent in 2020, ook dankzij grootschalige opdrachten”, ziet Kooi. “Maar opvallend is de sterke groei bij kleinere bedrijven. Ook zij willen het zekere voor het onzekere nemen, want als er iets van hun terrein verdwijnt dan is de impact veel groter. Hun budgetten zijn nu eenmaal minder groot.”

De lockdown heeft gelukkig ook voordelen. “Doordat het minder druk is, hebben we beter overzicht en kunnen we ons beter focussen op details”, licht de directeur toe. “Met het invoeren van de avondklok werd het op veel plekken rustiger, waardoor onregelmatigheden eerder opvielen. Op andere locaties, waar bijvoorbeeld vandalisme dreigde plaats te vinden, konden we sneller ingrijpen dan ooit, precies vastleggen wat er gebeurde en de beelden aan de politie overleggen.” Kooi wil iedere vorm van overlast te allen tijde voorkomen. “Criminelen verzinnen altijd iets nieuws om toch op bouwterreinen van onze klanten te kunnen komen. We zijn nu extra op onze hoede om ze een stap voor te zijn.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!