Met de online tool Geluid in kaart van DPA Cauberg-Huygen kunnen aannemers bouwlawaai berekenen. Zo weten ze hoe groot de geluidbelasting van hun bouw- en sloopwerkzaamheden is.
Het gaat heel lang goed, totdat het fout gaat. Dat is een beetje de alledaagse praktijk bij veel bouwers en overheden als het om bouwlawaai gaat, merkt Alex Kok van DPA Cauberg-Huygen. Hij is specialist bij de afdeling milieu en heeft overheden en bedrijven die kampen met geluidskwesties als klanten. Wat betreft die bedrijven kan het gaan van grote industrie tot het bakkertje op de hoek.
Zeker, er zijn regels voor bouwlawaai, te vinden in het Bouwbesluit (artikel 8.3). Die gaan over het maximaal aantal decibellen, tijden – zonder ontheffing geen lawaai tussen 19.00 en 7.00 uur en op zondag – en het maximaal aantal dagen dat een bepaalde geluidbelasting mag optreden (gemeten op de gevel van een woning, kinderdagverblijf of ziekenhuis).
Bouwers moeten volgens het Bouwbesluit dus mogelijke problemen inventariseren en, als die zich voordoen, geluidsarmere technieken toepassen of ontheffing vragen bij de gemeente. Maar dat onderzoek gebeurt heel vaak niet, weet Kok. Dat geldt voor zowel kleine als grotere projecten. Gemeenten zijn er ook niet altijd even scherp op. “Het is bij gemeenten ook vaak de vraag op wiens bord het ligt. Is dat bij de afdeling Bouw en Woningtoezicht of de afdeling Milieu?”
Praktijk
Gevolg is dat het in de praktijk vaak ongeveer als volgt uitpakt. Een bouwbedrijf gaat heien op een nieuwe locatie. Vervelend voor de buren, maar het hoort erbij. Na een dag of vijf is echter de maat vol en belt er een bewoner naar de gemeente. Die doet navraag bij de aannemer, die vervolgens meldt dat er tien dagen wordt geheid.
Wil de gemeente echter handhaven, dan moet zij bijvoorbeeld vaststellen dat vijf dagen achter elkaar de geluidsnorm wordt overschreden. Voordat de gemeente dat heeft kunnen meten, is het heien alweer afgelopen en staan de aannemer en de gemeenteambtenaar er al weer lekker op bij de bewoner. Niet echt wat je noemt maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Online tool
Om het voor aannemers en overheden gemakkelijker te maken om te inventariseren of er geluidsoverlast te verwachten valt, zonder meteen een uitgebreid onderzoek te hoeven laten doen, heeft DPA Cauberg-Huygen de gratis tool Geluid in Kaart ontwikkeld.
Hij werkt eenvoudig: aannemers kunnen in de tool op de kaart hun locatie opsporen, stapsgewijs aangeven welke herriemakende bouwwerkzaamheden zij uitvoeren – door geluidsbronnen op de kaart te positioneren – en ontvangers te plaatsen daar waar gevels van panden met geluidgevoelige functies zich bevinden. Vervolgens moet de bouwer het aantal werkdagen dat de werkzaamheden zullen plaatsvinden invullen en de tool rekent voor wat de belasting is op de gevel(s) en of er maatregelen nodig zijn.
Eerste toets
Geluid in Kaart is indicatief, zegt Kok meteen. “Geluid is complexe materie, maar de basisprincipes van geluiduitbreiding zijn toegepast in de tool en daarmee geeft die een goede indicatie. Zie het als een eerste toets. Wat je in ieder geval weet na het invullen: het geluid gaat op dit project sowieso goed, het gaat sowieso fout of er moet nog eens in meer detail naar worden gekeken.”
Als de uitkomst ‘sowieso goed’ is, kortom als er geen problemen zijn te verwachten, dan kan een uitdraai volgens Kok prima fungeren als onderbouwing bij het indienen van een aanvraag omgevingsvergunning. Bij de laatste twee opties zal aanvullend onderzoek nodig zijn, of zal de bouwer maatregelen moeten nemen. En, als dat geen resultaat biedt, een ontheffing moeten aanvragen.
Dit interview komt uit het februari-nummer van Aannemer. Elke maand het blad ontvangen? Klik hier voor een (proef-)abonnement.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.