Advies- en ingenieursbureau LBP|SIGHT ontwikkelde een digitale workflow om bouwfysische, akoestische en brandveiligheidsadviezen direct in het BIM-model van de architect en constructeur te implementeren. De inzending is genomineerd voor de DigiDare Award die op 15 en 16 november wordt uitgereikt.
Bij een bouwproject verstrekt het ingenieursbureau normaliter zijn adviezen omtrent bouwfysische informatie in een schriftelijk rapport aan de architect, constructeur en installateur, eventueel aangevuld met een informatiemodel. Deze partijen moeten die data dan weer verwerken in hun BIM-model.
Advies- en ingenieursbureau LBP|SIGHT gelooft dat die werkwijze efficiënter kan. De door LBP|SIGHT ontwikkelde digitale workflow is voor de eerste keer toegepast bij het ontwerp van het woningbouwproject The Qube Noord in Amsterdam waar 36 energiezuinige koopappartementen worden gerealiseerd.
Geen interpretatiefouten meer
In samenwerking met bouwbedrijf M.J. De Nijs en Zonen, Moke Architecten en constructief adviesbureau SWINN is het ingenieursbureau van de traditionele werkwijze afgestapt.
Ontwikkelaar digitalisering en adviseur brandveiligheid en bouwfysica Sierd Tilma van LBP|SIGHT legt uit waarom. “Wij merkten vrijwel altijd bij eindcontroles dat onze adviezen op een foutieve manier overgenomen werden in het BIM-model van de architect en constructeur. Dat komt omdat er in 3D-modellen altijd andere knelpunten optreden dan bij onze adviezen in een 2D-tekening. Om ervoor te zorgen dat er geen interpretatiefouten meer optreden, voorzien wij de relevante parameters van invulwaardes. Dit doen we op basis van het IFC-model van de constructeur en architect. Deze parameters, invulwaardes gecombineerd met de unieke elementcode (IFCGUID of ElementID) voegen we samen tot één datapakket. Deze leveren we via het data-uitwisselingsplatform Speckle terug aan het bouwinformatiemodel van beide partijen. Voor aannemers heeft dit als voordeel dat ze de juiste producten kunnen uitwerken die voldoen aan de eisen van bouwfysica, brandveiligheid en akoestiek.”
In één keer uploaden naar BIM-model
Het datapakket wordt in één keer geüpload naar het BIM-model. Daarmee zijn de adviezen op het gebied van bouwfysica, brandveiligheid en akoestiek aangevuld. De architect en constructeur hebben er geen omkijken naar en hoeven rapporten van ingenieursbureaus niet meer door te spitten. “Het enige wat ze hoeven te doen is een plug-in van Speckle downloaden. Ze leveren ons een model met de afgesproken parameters aan en wij gaan aan de slag. Het mooie van dit systeem is dat ze het datapakketje gelijk in de native BIM-software laden, waardoor er geen tweede werkelijkheid of IFC-model ontstaat.”
Als het aan LBP|SIGHT ligt wordt deze digitale workflow ingezet voor elk project waarbij ze betrokken zijn. “Het heeft zijn meerwaarde voor diverse partijen bewezen”, besluit Tilma.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.