Bouwen wordt steeds leuker
Engineering 2.0, effectief communiceren maar bovenal leuk. Het is mijn omschrijving van BCF (BIM Collaboration Format). In een opzicht is het net als WhatsApp, een manier om berichten uit te wisselen en eventueel een gekoppelde afbeelding, ditmaal afkomstig uit BIM. Een ‘gesprek’ ziet er bijna hetzelfde uit, met als groot verschil dat er intelligentie aan het bericht is toegevoegd, bijvoorbeeld de relatie met objecten uit BIM die betrekking hebben op de tekst.
Het plezier is voor mij de beste vergelijking. Waarom plezier? Om een aantal redenen. Zo kan ik gemakkelijk met alle projectpartners communiceren over hetzelfde, ongeacht welke software zij gebruiken. Ik verstuur een bestandje, dat door partners kan worden geopend met een tool van voorkeur. Dit kan ook de ontwerpsoftware zijn, in een toenemend aantal gevallen. Stel je voor: iemand maakt een opmerking over het model, zichtbaar op de betreffende plaats in het model zodat het meteen aangepast kan worden.
Natuurlijk zitten er haken en ogen aan. Er zijn beperkingen, mogelijk af te kopen met licenties, of het is een kwestie van wachten op nieuwe ontwikkelingen. Toch is de toepassing zoals nu mogelijk, een praktisch en effectief middel voor communicatie. Waar traditioneel screenshots per email worden verstrekt en bijlagen in PDF, die ergens op een server belanden, zorgt BCF voor eenduidige communicatie, gemakkelijk te archiveren.
Tijdens een bouwvergadering of werkoverleg de wijzigingen of opmerkingen bespreken, gaat door het toepassen van BCF een stuk effectiever. Geen vergelijking tussen oude en nieuwe tekeningen maar direct op de locatie in het model de betreffende wijziging beoordelen. Alleen al het feit dat de zoektocht in het model naar de locatie waar de wijziging heeft plaatsgevonden vervalt, is een enorme tijdwinst.
Een tijd geleden adviseerde ik een co-maker om BCF te proberen. Hiervoor gebruikte hij de tool Tekla BIMsight. Zijn vragen en opmerkingen over het bouwwerk, vertaalde hij naar BCF. De ontvanger van dit bestand kon hierdoor snel zien waar de vragen en opmerkingen betrekking op hadden. Een gericht antwoord werd ontvangen, ook in BCF. Het grote voordeel ten opzichte van het traditionele proces, is dat de vragen en opmerkingen gerelateerd worden aan objecten in het model. Traditioneel zou een vragenlijst bijvoorbeeld per mail worden verstrekt. Het is aan de ontvanger om de relatie in het bouwwerk te zoeken waar de vraag betrekking op heeft. Nu deze relatie zichtbaar is, komt het antwoord ook sneller. Een BCF maken is kinderspel. Probeer het eens!
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.