#Bouwplaats

Bouwen voor defensie

De wanden van de kantoren worden geïsoleerd.

Opdrachten voor defensie vragen om een werkwijze met militaire precisie. Van Norel Bouwgroep is al jaren aannemer voor Dienst Vastgoed Defensie (DVD) en weet wat daarbij komt kijken. Op de Johannes Post Kazerne in Darp worden twee tot in de details exacte bureelgebouwen gerealiseerd. Alles moet tot in de puntjes zijn geregeld.

De ruwbouw van de twee bureelgebouwen op de Johannes Post Kazerne leverde een constante stroom van vrachtwagens op. Met een vrachtbrief bij de hand en na vertoon van een paspoort gaat de slagboom voor iedere individuele toeleverancier van materialen open. De afspraken om bij de bouwlocatie op de Johannes Post Kazerne te komen zijn wellicht strikt, maar wel voor iedere betrokkene helder. “Met de adjudant van de kazerne hebben we goede contacten. Voor onze vaste werknemers is er een regeling met pasjes, waarmee zij toegang tot het terrein krijgen. De lijntjes met onze hoofduitvoerder Jan Blom zijn kort. Hij geeft door dat er een bepaalde vracht komt, zodat de bewaking bij de poort daar rekening mee kan houden”, legt projectleider Henri Sluiter van Van Norel Bouwgroep uit. De bewaking door defensie was altijd al streng, maar is aangescherpt nadat programmamaker Alberto Stegeman in 2008 met zijn undercover-programma onthulde dat hij zonder veel problemen kazerneterreinen op kon komen. De toegang tot het terrein werd bij de eerste afspraak voor een interview voor dit artikel geweigerd, omdat de afspraak niet bij het poortgebouw en de sectie communicatie was gemeld. Bij  de tweede poging enkele dagen later waren de formaliteiten wel in orde, maar stond de marechaussee achter de auto van de fotograaf, die tegelijk met de begeleider door de slagboom ging. Het geeft aan dat de kazerne alles nauwlettend in de gaten houdt.

Bestek tot in de puntjes

Van Norel werkt al jaren voor Dienst Vastgoed Defensie. Een bijzondere opdrachtgever. “Defensie heeft de papieren en documentatie altijd goed in orde. Daar is ze ten opzichte van andere opdrachtgevers ontzettend strak in. Het bestek is tot in de puntjes uitgedacht. Wij hebben als aannemer wel de mogelijkheid om alternatieven aan te dragen, maar grote veranderingen zullen er niet worden doorgevoerd.” Als hoofdaannemer werkt Van Norel met ‘bekende’ gecertificeerde onderaannemers. “KOMO alleen is voor deze opdrachtgever niet voldoende.” Ook de bouw van de twee bureelgebouwen op de Johannes Post Kazerne is van tevoren goed uitgedacht. Niet alleen het metselwerk is overal identiek, ook de verschillende etages zijn nagenoeg gelijk. Bijna hetzelfde gebouw staat bovendien op de kazerne in Oirschot. “De kantoren en andere ruimtes zullen worden gebruikt door de eenheden van de pantserinfanterie. De compagnies zijn gelijk, dus willen we dat ook niet anders doen bij de gebouwen”, verklaart vastgoedmanager Jan Aalderink van BaseCo van de Koninklijke Landmacht. Vanwege de reorganisaties bij defensie, waarbij een aantal kazernes wordt gesloten en de diensten naar andere plekken worden overgeheveld, is er een redelijke druk achter de bouw gezet. De twee bureelgebouwen moeten voor 1 mei klaar zijn. De strakke deadline is mede vanwege het voorkomen van exploitatieverlies gekozen. “Voor ons was het zaak om vanwege de winter zo snel mogelijk het casco  wind- en waterdicht te krijgen. Tot nu toe hebben we echter nog maar een halve dag onwerkbaar weer gehad. Daar hebben we ontzettend veel geluk mee gehad”, erkent Sluiter.

Lean planning

Met een planning volgens het leanprincipe wordt vertraging bovendien zoveel mogelijk voorkomen. “Een volgende activiteit wordt pas uitgevoerd als de voorgaande is afgerond; niet eerder en niet later. De beheersbaarheid van het proces is een groot pluspunt. Lean plannen verplicht onderaannemers om in tijd dicht op elkaar te bouwen. Met deze vorm van overleg leer je het werk van anderen respecteren. Belangrijkste voordeel is dat de voormannen op de bouwplaats overleg hebben en zaken niet naar de hoofduitvoerder doorschuiven.” De ontwerpen zijn in een 3D-omgeving gemaakt. “De voorbereiding is zoveel mogelijk in BIM gedaan, om fouten vroegtijdig inzichtelijk te hebben en op te lossen. Uiteraard is de praktijk vaak weerbarstiger, maar toch kun je veel dingen voorkomen.”

Hefsteigers

Het metselwerk is met hefsteigers uitgevoerd. Door met doorstrijkmortel te werken kun je het gemetselde deel meteen afwerken, zodat het risico dat er niet gevoegd kan worden ten gevolge van de weersomstandigheden wordt vermeden. Bovendien blijft door deze werkwijze het metselwerk met name in de winter mooi schoon. “Doordat er gekozen is voor vrijdragende kanaalplaatvloeren bij deze grote overspanning, zijn de verdiepingen vrij in te delen. De stelkozijnen met folie zijn vooraf op de prefab betonelementen aangebracht. De aluminium kozijnen worden van binnenuit gezet. Dan heb je geen steiger nodig.”  De gebouwen bestaan uit drie nagenoeg gelijke verdiepingen. Naast douches en kasten voor de compagnie worden er ook droogkamers voor de tenten gerealiseerd. Iedere bouwlaag beschikt bovendien over 32 bureauplekken. De kantoren met plafondhoge toegangsdeuren worden gekoeld en verwarmd met een vierpijpssysteem, dat vanuit de ruimte kan worden geregeld. Het bandrasterplafond repeteert bovendien op 1,80 meter. “Net als de onderdelen van de gebouwen repeteert het werk ook. Als één ruimte afgerond is, gaan de mannen meteen door naar dezelfde ruimte in het andere gebouw, met een interval van een week. Het betreft veel meters en een groot volume.”

Beeld: Alex J. de Haan

Dit artikel is verschenen in de Aannemer van april 2014. Klik hier voor een (proef)abonnement.

2 reacties op “Bouwen voor defensie

  1. Geen marechaussee! Dit zijn medewerkers van Bewaking DBBO = Defensie bewaking beveiliging organisatie.
    Artikel van 16 juni 2014.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!