We kunnen veel leren van de natuur waarin sprake is van diverse ecosystemen. Daar zie je een natuurlijke samenwerking in meerdere ketens. Soortgenoten nemen elkaar mee in de zoektochten naar voedsel, waarschuwen elkaar bij gevaar, bouwen nesten of graven holen, bakenen hun gebieden af in een perfecte rolverdeling.
Aansluitingen in de keten
Onlangs was ik als spreker uitgenodigd op een congres over digitale ecosystemen. Voor mij geen thema waar ik direct veel informatie over kan delen, maar ik zag wel de analogie tussen de wereld van een bouwplaats en het zogenoemde ecosysteem. Tijdens de voorbereidingen voor dit congres werd dit steeds logischer: de bouwplaats valt te beschouwen als een echt ecosysteem, waar het vooral gaat om de aansluitingen in de keten. En een razend belangrijk onderdeel daarin is communicatie, of afstemming om de logistiek goed te laten verlopen.
Respect voor de uitvoering
Steeds meer respect krijg ik voor de werkvoorbereiders, de projectleiders, uitvoerders en de mensen die met elkaar de uitvoering doen, beginnend met een kaal stuk grond of het slopen/demonteren van een bestaand gebouw. De eerste verschijnselen zijn de hekken die de bouwplaats markeren. Materieel wordt aangevoerd en de bouwketen worden geplaatst. Niet zomaar. Daar gaat veel aan vooraf zoals vergunningsprocedures, stakeholder analyses, veiligheidsplannen, afspraken met de omgeving, omleidingsroutes, wegbewijzering, inkoop en een gedegen planning.
En dan wordt er gebouwd
We zien dan langzaamaan vanuit de grond een gebouw verrijzen. Natuurlijk is van belang dat de juiste materialen op de juiste tijd worden aangeleverd. En dan is ook nagedacht waar de materialen aan moeten voldoen en waar ze vandaan moeten komen. Zoveel mogelijk CO2-neutraal, duurzaam en bij voorkeur circulair.
Hoe werkt dat dan in de keten, vraag ik mij soms af. Welke partijen informeren elkaar over de innovaties, de ontwikkelingen, de politieke wensen en eisen, wetsvoorstellen en veranderend beleid. En intussen worden steigers neergezet, de bouwhekken voorzien van groen, het zwerfvuil opgeruimd, vriendelijk gelachen naar de omwonenden waar met respect de klachten over bijvoorbeeld geluidsoverlast in behandeling worden genomen.
De bouw is niet zomaar een sector of een stelsel; er komt heel veel bij kijken om te begrijpen dat we hier samenwerken in een ecosysteem dat van levensbelang is. En hier is de kans om te verbinden met andere ecosystemen en zo te komen tot echte ketensamenwerking.
Anneke Witte heeft als Expert Vastgoed en Infra ervaring in en een enorme passie voor de bouwsector. Haar belangstelling gaat uit naar projecten in de uitvoeringsfase en naar de wijze waarop de overheid voorziet in de randvoorwaarden om te kunnen bouwen. Ze bewondert bouwers vanwege hun grote aanpassingsvermogen. Lees alle blogs van Anneke Witte.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.