#Bouwplaats #Digitalisering

BIM op de bouwplaats

BIM, iedereen weet er inmiddels wel iets van. Er zijn op dit moment projecten in uitvoering waar BIM centraal staat, zonder dat men daar op de bouwplaats iets van merkt. Merkwaardig, aangezien BIM gedurende de levenscyclus van het bouwwerk leeft en daardoor ook tijdens de uitvoering aan bod komt.

Toch lijkt BIM in de praktijk vooral een middel te zijn dat op kantoor leeft, terwijl op de bouwplaats een proces in uitvoering plaatsvindt dat weinig afwijkt van het traditionele proces. Mondjesmaat wordt BIM op sommige bouwplaatsen zichtbaar, bijvoorbeeld doordat een virtueel gebouwmodel op een beeldscherm zichtbaar is. Nuttig natuurlijk, want hiermee kan men duidelijker communiceren. Het is een stuk gereedschap waarmee communicatie aangaande het bouwwerk op eenvoudige wijze plaats kan vinden.

Om echt de voordelen van BIM te ervaren, is het belangrijk om de knop om te zetten. Een anders mindset moet zorgen voor kwaliteit en een reductie van faalkosten, dit door BIM centraal te stellen op de bouwplaats. Traditioneel zijn we gewend om documenten zoals tekeningen over het bouwhek te gooien. Alle participanten doen hier aan mee, dus ook de co-makers in het bouwproces. Zo krijgt de bouwplaats een veelvoud aan verschillende documenten van verschillende partijen. Het is aan de bouwplaats om de relaties tussen deze over het bouwhek gegooide documenten te zoeken en hieruit de informatie uit te filteren waarmee een taak kan worden volbracht.

Met de komst van BIM kan deze werkwijze vervallen. Informatie wordt verzameld in BIM. Dit is de plaats waar informatie wordt gebracht en gehaald, dus ook door de bouwplaats. Taakgerichte bewerkingen kunnen uitgevoerd worden aan de hand van deze informatie. Het is alleen een kwestie het verstrekken van de relevante en actuele informatie uit BIM, zodat bouwplaats personeel in staat is om een bewerking buiten uit te voeren.

Dit is een verandering ten opzichte van het traditionele proces, waar een veelvoud aan tekeningen de informatiebehoefte vertolkt. Taakgericht zijn deze traditionele werktekeningen namelijk niet. Het zijn overzichten met een grote hoeveelheid ballast, informatie waar eigenlijk niemand om vraagt op de bouwplaats. Daarnaast is de informatie in veel gevallen niet bruikbaar, althans niet direct. Zo zal men zelf de maatvoering van onderdelen ‘berekenen’ aan de hand van geleverde informatie.

De maatvoering van het stelkozijn bijvoorbeeld, is een combinatie van de sparingmaat die op de tekening staat met aftrek van stelruimte, dikte van het stelkozijn, et cetera. De benodigde informatie staat niet op tekening, wel kan men deze achterhalen door zelf de relatie te leggen, met kans op falen. Dit is zoals het traditionele proces in uitvoering plaatsvindt.

Met de komst van BIM is het logisch dat er ook iets verandert op de bouwplaats. Taakgerichte informatie waardoor de zoektocht naar relaties tussen verschillende documenten overbodig wordt. Niet alleen om efficiënter te werken, maar ook om de kans op falen te reduceren. Stop met het over het bouwhek gooien van documenten en stel BIM centraal, ook op de bouwplaats.

Mathijs Natrop is eigenaar van Solidu, bouw en advies. Solidu is gespecialiseerd in virtueel bouwen en houdt zich voornamelijk bezig met BIM op de bouwplaats. Dit is zijn eerste blog op Aannemervak.nl.

2 reacties op “BIM op de bouwplaats

  1. Hallo Mathijs,
    ik zal het artikel ook voor leggen aan onze projectbegeleiders en projectleiders casco montage. Wij zijn als CRH Structural NL op uitgebreide schaal bezig om het BIM proces in te richten en daar is dit later een vanzelfsprekend vervolg op

  2. Mathijs, een goed artikel. Met plezier gelezen! Er moet nog veel veranderen wil BIM op grote schaal doorbreken op de bouwplaats. De branche heeft jouw enthousiasme nodig, leuk dat je dat zo over weet te brengen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!