#Bouwplaats #Financieel beheer #Personeelszaken #Projectmanagement

Bezuiniging op leerwerkplekken gaat niet door

De beoogde bezuiniging van 19,5 miljoen euro op leerwerkplekken is van de baan.

Op Prinsjesdag werd bekend dat het kabinet voornemens was om flink te snijden in de subsidieregeling van het mbo. Werkgevers krijgen nu 2700 euro voor een leerwerkplaats. Dit zou 2500 euro per werkplaats worden. PvdA-Kamerlid Lodewijk Asscher diende hierop tijdens de Algemene Beschouwingen een motie in. Hij vroeg het kabinet met klem om af te zien van de bezuiniging op de leerwerkplekken. De PvdA’er kreeg de steun van de hele Tweede Kamer voor zijn motie.

Gelobbyd

“Samen met andere technische branches en VNO NCW hebben we hard gelobbyd bij politieke partijen en de regering. En met succes, want OCW heeft de subsidieregeling verlengd tot eind 2019 én daarnaast voor 2018 verhoogd met vijf miljoen euro”, vertelt Marieke van der Post, beleidsadviseur Onderwijs en Arbeidsmarkt bij Bouwend Nederland op de website van de brancheorganisatie. Daarnaast is Kamerbreed een motie aangenomen om de beoogde 19 miljoen euro die in 2019 zou worden gekort op de subsidie, terug te draaien.

Subsidie Praktijkleren

Voor Bouwend Nederland is het opleiden van leerlingen in de bbl – mbo werken en leren – enorm belangrijk. Leerlingen gaan één dag per week naar school en de overige vier dagen aan het werk bij een bedrijf waar zij worden begeleid door een leermeester, een medewerker van het bedrijf. Deze begeleiding kost het bedrijf veel tijd en daarom is er de Subsidie Praktijkleren om de extra kosten te compenseren.

Duurzame regeling

“Maar we zijn er nog niet. We gaan er alles aan doen om te zorgen dat de regeling duurzaam in stand wordt gehouden. Want mochten we straks in minder economisch gunstige tijden komen, dan is de subsidieregeling nog harder nodig om ervoor te zorgen dat bedrijven überhaupt leerlingen willen aannemen, zodat er nog iemand opgeleid wordt”, benadrukt Van der Post. “We hebben al heel weinig mensen, dus als dit wordt afgeschaft, is dat niet bevorderlijk voor de instroom.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!