Particulieren kunnen vanaf 1 januari 2024 extra ISDE-subsidie krijgen als ze bij verduurzaming kiezen voor een biobased isolatiemateriaal. Daarnaast: voor monumenten worden de eisen met betrekking tot isoleren wat soepeler.
In de ISDE Meldcodelijst Bio-based is te vinden welke specifiek materialen op dit moment in aanmerking komen voor deze bonus. Dit zijn materialen die voor minimaal 70% als biobased kunnen worden aangemerkt volgens de geldende norm en zijn opgenomen in de Nationale Milieudatabase (NMD). Houtvezel (Gutex), cellulose (Isofloc, Termex, Thermofloc), vlaswol (IsoVlas) en hennepvezel (Thermo Hanf) staan op de lijst voor toepassing in verschillende bouwdelen.
Bonusbedragen
Bij dakisolatie is het subsidiebedrag dat een particulier kan aanvragen 15 euro per m2, met een verdubbeling als hij twee verduurzamingsmaatregelen laat uitvoeren. De Biobased-bonus is hier 5 euro per m2. Die wordt dan eenmalig uitgekeerd (dus geen verdubbeling bij twee maatregelen).
Voor het isoleren van de zolder- of vlieringvloer geldt een bonus van 1,50 euro bovenop de reguliere subsidie van 4 euro per m2. Bij binnen- of buitengevelisolatie komt er 6 euro bovenop de 19 euro per m2. Bij vloerisolatie – 5,50 euro per m2 – geldt een extraatje van 2,00 euro. De reguliere bedragen hier genoemd zijn bij één maatregel.
Voor spouwmuur- en bodenisolatie staan op dit moment geen biobased producten in de Meldcodelijst. De bonus is bedoeld om het gebruik van biobased isolatiematerialen aan te moedigen. “Dit materiaal is vaak duurder dan niet-duurzame isolatiematerialen”, stelt RVO.
Versoepeling voor monumenten
Isoleren is bij monumenten niet altijd eenvoudig. Daarom gaat voor deze categorie gebouwen de minimaal te halen isolatiewaarde van het materiaal (Rd) omlaag van 3,5 naar 2,5 m2 K/W bij dak, zolder- of vlieringvloerisolatie.
Ook het verbeteren van glas bij monumenten wordt aangemoedigd door de eisen te versoepelen. In plaats van de minimale 8 m2 die normaliter geldt, kunnen eigenaren van een monument al subsidie aanvragen vanaf 3 m2. Dat kan het vervangen van glas zijn, of het plaatsen van voor- of achterzetramen (maximale U-waarde 3,0 W/m2K). “Door de voorwaarden te versoepelen, komt een groot aantal monumenteigenaren vanaf 2024 wel in aanmerking voor subsidie”, aldus RVO.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.